Mittani-rijk: Verzonken stad ontdekt op de Tigris

3 juni 2022

Meer dan 40 jaar lang verdween de bronstijdstad Kemûnê in het stuwmeer van Mosul. Nu, na langdurige droogte, is het ontdekt door een team van Duitse en Koerdische archeologen.

Irak is een van de landen ter wereld die het meest worden getroffen door klimaatverandering. Vooral het zuiden van het land kampt al jaren met extreme droogte. Als gevolg hiervan bereikt het niveau van het Mosul-reservoir op de Tigris herhaaldelijk extreem lage niveaus. In het najaar van 2018 kwamen de eerste ruïnes van een oud paleis aan het licht in Kemûnê aan de oostelijke oever van het stuwmeer in Zuid-Koerdistan, waarvan experts in archeologie menen dat deze ongeveer 3.400 jaar oud zijn. De vondsten suggereerden zelfs dat de bouwwerken uit het grote rijk van Mittani (ca. 1550-1350 v.Chr.) zouden kunnen zijn.

De archeologische vindplaats van Kemûnê in het droge gebied van het stuwmeer van Mosul. © Universiteiten van Freiburg en Tübingen, KAO

Daarom hebben de Koerdische archeoloog Hasan Ahmet Qasim, directeur van de Koerdische Archeologie Organisatie (KAO), en de Duitse archeologen Ivana Puljiz (Universiteit van Freiburg) en Peter Pfälzner (Universiteit van Tübingen) in januari en februari van dit jaar in samenwerking met de Dihok Antiquiteiten Directoraat Reddingsopgraving uitgevoerd in Kemûnê. Naast het al bekende paleis ontdekten ze verschillende andere grote gebouwen en konden ze de stad Mittani in kaart brengen.

Industrieel complex van werkplaatsen

Onder de grote gebouwen bevinden zich een enorm fort met muren en torens, een monumentaal pakhuis met meerdere verdiepingen en een industrieel complex van werkplaatsen voor de productie van verschillende goederen. “Het enorme magazijngebouw is van bijzonder belang omdat het enorme hoeveelheden goederen moet hebben opgeslagen die waarschijnlijk uit de hele regio zijn aangevoerd”, legt Ivana Puljiz uit.

Archeologen en medewerkers ontdekken de lemen muren van de gebouwen in de oude stad Kemûnê. © Universiteiten van Freiburg en Tübingen, KAO

Keramische vaten met meer dan 100 spijkerschriftinscripties

Een bijzonder belangrijke ontdekking zijn vijf keramische vaten waarin een archief van meer dan 100 spijkerschrifttabletten was ondergebracht. Ze dateren uit de Midden-Assyrische periode, kort na de aardbevingsramp die de stad trof. Sommige kleitabletten, die letters kunnen zijn, zitten nog in hun klei-enveloppen. De onderzoekers hopen dat deze ontdekking belangrijke informatie zal opleveren over het einde van de stad Mittani en het begin van de Assyrische heerschappij in deze regio. “Het feit dat de spijkerschrifttabletten van ongebakken klei zoveel decennia onder water hebben overleefd, grenst aan een wonder”, zegt Peter Pfälzner.

Keramische vaten met spijkerschrifttabletten staan ​​in de hoek van een kamer uit de Midden-Assyrische periode (ca. 1350-1100 v.Chr.). © Universiteiten van Freiburg en Tübingen, KAO

Volgens de archeologen bevestigen de nieuwe vondsten dat deze stad uit de Bronstijd de stad Zaxîkû (Zachiku) zou kunnen zijn – en dus een oud en nationaal belangrijk centrum van het Mittani-rijk. Deze stad werd ongeveer 3800 jaar geleden voor het eerst genoemd in oude archieven van het Nabije Oosten. Het bestond dus al voor de hoogtijdagen van de Mittani-cultuur en was tijdens hun rijk een belangrijke metropool.

De muren van het kampgebouw uit de Mittani-periode zijn gedeeltelijk enkele meters hoog bewaard gebleven. © Universiteiten van Freiburg en Tübingen, KAO

Wat verbazingwekkend is, is dat hoewel de gebouwen uit de bronstijd duizenden jaren oud zijn en al meer dan 40 jaar in het water van het Mosul-reservoir zijn ondergedompeld, ze relatief goed bewaard zijn gebleven. Zelfs de muren, gemaakt van ongebakken modderstenen, zijn grotendeels intact. De reden hiervoor is dat de stad rond 1350 voor Christus werd gesticht. Het werd verwoest door een aardbeving en de bovenste delen van de muren stortten in, waardoor de gebouwen werden begraven, aldus het onderzoeksteam. Dit hield hen beschermd tegen water en weer.

Een kijkje in een van de keramische vaten met spijkerschrifttabletten, waaronder een die nog in de originele kleikist zit. © Universiteiten van Freiburg en Tübingen, KAO

Ruïnes zijn weer gezonken

Om verdere schade aan de belangrijke ruïnes veroorzaakt door het reservoir te voorkomen, hebben de archeologen de opgegraven gebouwen volledig bedekt met strakke plastic folie en bedekt met grind als onderdeel van een uitgebreide conserveringsmaatregel in het voorjaar. Dit is om de muren van ongebakken klei en andere vondsten die nog verborgen zijn in de ruïnes te beschermen tegen het water. Het terrein staat nu weer helemaal onder water.

Nadat het onderzoeksteam klaar is met hun werk, wordt de opgraving uitgebreid bedekt met plastic zeilen om het te beschermen tegen het stijgende water van het Mosul-reservoir. © Universiteiten van Freiburg en Tübingen, KAO

Kerngebied van Mittani in het hedendaagse Rojava

Het rijk van Mittani beheerste grote delen van Noord-Mesopotamië en Syrië, het kerngebied lag in wat nu Rojava is. De hoofdstad van Vashukanni (ku. Waşokanî), die nog niet met zekerheid is gelokaliseerd, wordt verondersteld in Tell Fecheriye bij Serêkaniyê (Ras al-Ain) te liggen. De plaats staat sinds oktober 2019 onder Turkse jihadistische bezetting. Koerdische experts vrezen dat de archeologische vindplaats door de bezetter kan worden geplunderd en vernietigd. In Afrin is dit op bijna alle oude plaatsen gebeurd.