Defend Koerdistan: Oproepen uit Chiapas, Bolivia en Ecuador

4 juni 2022

In Abya Yala roepen ledengroepen van de internationale campagne ‘Defend Kurdistan’ op tot deelname aan een wereldwijde actiedag op 11 juni. De achtergrond is de Turkse agressieoorlog in Koerdistan. Activisten uit Chiapas, Bolivia en Ecuador verklaren hun deelname en roepen op tot deelname.

“Vanuit Chiapas, Mexico, nodigen wij u uit om deel te nemen aan de mobilisatie op 11 juni in solidariteit met het Koerdische volk, want opkomen voor Koerdistan betekent het verdedigen van de revolutie en het leven. Verdedig Koerdistan, verdedig de revolutie!”

“Vanuit Bolivia nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze belangrijke mobilisatie in Abya Yala in solidariteit met Koerdistan. Op 11 juni nodigen we je uit om deel te nemen aan deze mobilisatie, want Koerdistan verdedigen is de revolutie verdedigen!”

“Vanuit Ecuador, Latijns-Amerika, Abya Yala, roepen wij u op 11 juni op voor een wereldwijde actie om de Koerdische revolutie te verdedigen tegen de aanval van de Turkse genocidale staat. Kameraden, de Koerdische revolutie is nog steeds in opkomst! Jin Jiyan Azadi!”

Oproep van Abya Yala

De oproep van de “Defend Koerdistan”- groepen  in Abya Yala wees erop dat Turkije grensoverschrijdende aanvallen uitvoert om meer delen van Koerdistan te bezetten: “Tegelijkertijd gaat de regering van Recep Tayyip Erdoğan door met het bombarderen van steden in Rojava (noordelijke Syrië), inclusief de stad Kobanê, die een symbool is van verzet tegen de zogenaamde Islamitische Staat (IS). De regering van Erdoğan heeft duidelijk gemaakt dat haar expansionistische beleid niet zal stoppen, ook al betekent dit een schending van het internationaal recht en de territoriale soevereiniteit van andere landen.”

Het vervolgde: “In de huidige herschikking van de geopolitieke wereldorde hebben de internationale machten en de meeste landen de oorlog veroordeeld die Rusland in Oekraïne heeft ontketend, maar ze zwijgen over de bombardements- en bezettingscampagne van Turkije in Koerdistan. Deze dubbele standaard jegens de binnenvallende troepen onthult een verstrengeling van belangen die tegen de volkeren zijn gericht en die we niet kunnen ondersteunen door te zwijgen.

Chemische wapens, demografische veranderingen, etnische zuiveringen, systematische bombardementen en drone-aanvallen maken deel uit van de oorlogsmachinerie die Turkije binnen en buiten zijn grenzen inzet tegen de burgerbevolking en de Koerdische zelfverdedigingstroepen. Dit maakt hun aanvallen onweerlegbare oorlogsmisdaden. Tegelijkertijd zet het AKP-regime zijn beleid voort om Europa te chanteren, waarbij de vluchtelingen als hefboom worden gebruikt om verklaringen en sancties te vermijden.

In Koerdistan is er een georganiseerde samenleving die niet alleen weerstand biedt aan het op een na grootste leger van de NAVO, maar ook aan collaborateurs, huurlingen en jihadisten die optreden als steungroepen voor Turkije.

Om deze redenen roepen wij mensen wereldwijd op om solidariteit te tonen met het Koerdische volk. We roepen alle mensen wereldwijd op om op 11 juni 2022 de straat op te gaan om stelling te nemen tegen het imperialistische en oorlogszuchtige beleid van de Turkse staat.

We roepen ook op tot het verdedigen van het revolutionaire proces dat in Koerdistan is begonnen, wiens paradigma is gebaseerd op de bevrijding van vrouwen, radicale democratie en ecologisch leven als een uitdrukking van een vrije samenleving.

We roepen op tot een sociale revolutie op alle terreinen van het leven, waarbij we ernaar streven de patriarchale, kapitalistische en koloniale mentaliteit te overwinnen en een inspiratiebron te worden voor bewegingen over de hele wereld die strijden voor bevrijding en het recht van volkeren op zelfbeschikking is om samen te verdedigen.”

 

Abya Yala komt uit de taal van het Guna Yala-volk van het huidige Panama en Colombia en betekent letterlijk “land in volle rijpheid” of “gered land”. De term werd toegekend vóór de komst van Christoffel Columbus en de kolonisatie door Europeanen, en wordt gebruikt door inheemse gemeenschappen in plaats van de eurocentrische termen “Amerika” of “Nieuwe Wereld”. Het beschrijft dus het hele continent. Abya Yala is niet alleen een neutrale inheemse naam voor de regio, maar ook een politieke term en geeft een duidelijk standpunt weer over dekoloniale strijd.