Buldan: Verdedig het Verdrag van Istanbul

7 juni 2022

De Vrouwenraad van de Democratische Volkspartij (HDP) en verschillende vrouwenorganisaties hebben een rechtszaak aangespannen tegen de eenzijdige terugtrekking van de Turkse regering uit het Verdrag van Istanbul voor de bescherming van vrouwen tegen geweld.

In de procedure voor de Raad van State (tr. Danıştay) in Ankara zal HDP-medevoorzitter Pervin Buldan optreden als de verdediger van de conventie. Samen met Buldan volgen de woordvoerster van de Vrouwenraad Ayşe Acar Başaran, de plaatsvervangend leider van de HDP-parlementaire fractie, Meral Danış Beştaş, en andere parlementsleden en leden van de Vrouwenraad de onderhandelingen die dinsdag beginnen.

Voor de aanvang van de onderhandelingen legde Buldan een verklaring af voor het gebouw van de Staatsraad: “Vrouwen hebben jarenlang gevochten voor hun rechten met hun werk, hun lichaam, hun woorden en grote opofferingen en hebben het Verdrag van Istanbul gehandhaafd. Wij vinden het absoluut onaanvaardbaar dat het Verdrag van Istanbul praktisch van de ene op de andere dag door één man wordt ontbonden. Dat hebben we overal duidelijk gemaakt en we herhalen het nog een keer. Het Verdrag van Istanbul is geen verdrag dat gemakkelijk kan worden ontbonden en genegeerd met een paar woorden en een handtekening van een man. Vandaag de dag worden duizenden vrouwen het doelwit van mannelijk geweld, duizenden vrouwen verliezen hun leven en worden vermoord. Met het oog hierop kunnen we een terugtrekking uit de Conventie nooit accepteren en zullen we deze overal blijven verdedigen.”

“Wij zijn de vertegenwoordigers van miljoenen vrouwen”

Buldan vervolgde: “Wij, als HDP, hebben een motie ingediend bij de Staatsraad om bezwaar te maken tegen het terugtrekken uit het verdrag. De eis van een positief besluit van de Raad van State is niet alleen van ons, maar van miljoenen vrouwen, en wij zijn hier als vertegenwoordigers van die miljoenen om de procedure bij te wonen. We verklaren nogmaals dat we deze overtreding van de wet nooit zullen accepteren. Onder ons zijn moeders die hun dochters hebben verloren door mannelijk geweld. We zullen dit proces volgen zodat miljoenen moeders in dit land niet in deze situatie terechtkomen. We zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat miljoenen vrouwen dit proces kunnen volgen en we zullen er nooit voor stoppen. Het Verdrag van Istanbul is de rode lijn van ons allemaal, we zullen deze rode lijn nooit opgeven, we zullen hier nooit concessies doen.”