“Een zwarte dag voor de pers”

10 juni 2022

De repressiegolf tegen Koerdische media-instellingen in Turkije veroorzaakt ook internationale protesten. Het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) noemde de arrestatieoperatie willekeurig en opnieuw een “zwarte dag” voor de pers van het land. “De autoriteiten zouden zich moeten schamen voor hun invallen in redactiekamers en de huizen van journalisten en de gearresteerden onmiddellijk moeten vrijlaten”, zei Gulnoza Said, coördinator van het CPJ-programma voor Europa en Centraal-Azië, in New York.

Woensdag heeft de Turkse rechterlijke macht een nieuwe slag toegebracht aan de Koerdische pers. In Amed (tr. Diyarbakır) werden op bevel van het lokale parket verschillende appartementen en de redacties van het vrouwenpersbureau JinNews bestormd en doorzocht, waarbij in totaal twintig journalisten werden gearresteerd. Diverse computer harde schijven en moederborden werden gedemonteerd en afgevoerd. Tal van opslagmedia, mobiele telefoons, kranten en tijdschriften zijn in beslag genomen.

Advocaat Nahit Eren, voorzitter van de Orde van Advocaten in Amed, kon donderdagavond voor het eerst samen met twee collega’s de arrestanten bezoeken. Het is nog onduidelijk waar de slachtoffers van worden beschuldigd. Het dossier is onderworpen aan een geheimhoudingsclausule, zelfs advocaten hebben geen toegang. De mediawerkers worden nog steeds vastgehouden in isoleercellen van de antiterreurafdeling van de politie in Diyarbakır. Vrijdag werd de aanhouding door de politie aanvankelijk met twee dagen verlengd omdat de zoektocht naar andere “gezochte personen” nog niet was afgerond. Tegelijkertijd vond er politieonderzoek plaats in de gebouwen van de productiebedrijven Pel Yapım, Piya Yapım en Ari Yapım. Ook daar werden harde schijven, computers en technische apparatuur in beslag genomen.

De Amerikaanse journaliste en auteur Debbie Bookchin stuurde een solidariteitsbericht naar haar gearresteerde collega’s. “Uw moed tegenover het totalitaire regime van Erdogan is een inspiratie voor journalisten over de hele wereld”, aldus de verklaring. “We weten dat je elke dag je leven riskeert om de wereld de waarheid te vertellen over de onderdrukking en de moeilijkheden van het dagelijkse leven van de Koerden en andere etnische minderheden in Turkije. Ik ben solidair met u en zal er alles aan doen om de aandacht te vestigen op de schandalige onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in Turkije.”