Verklaringen arrestanten Gemlik-mars afgenomen zonder advocaten

13 juni 2022
  • Turkije

Ongeveer 70 mensen van het Democratisch Volkscongres (HDK), het Democratisch Samenlevingscongres (DTK), De Vrije Vrouwenbeweging (TJA), Democratische Regio’s Partij (DBP), de Democratische Volkspartij en de MED Federatie van rechts- en solidariteitsverenigingen voor gezinnen van gedetineerden en veroordeelden (MED TUHAD-FED) werden in hechtenis genomen tijdens de Gemlik-mars in Kadıköy tegen het isolement dat was opgelegd aan PKK-leider Abdullah Öcalan. De gearresteerden werden mishandeld en naar het veiligheidsdirectoraat van Istanbul aan de Vatanstraat gebracht. Velen werden vastgehouden in politievoertuigen en kregen ongeveer 7 uur lang geen water of voedsel. Er werd ook vernomen dat veel mensen in het politievoertuig het slachtoffer waren van geweld.

Advocaten organiseerden sit-in

De advocaten die hun cliënten wilden ontmoeten, mochten hen niet zien. Veel advocaten van de Vereniging van Advocaten voor Vrijheid (ÖHD), wachtten op het politiebureau om hun cliënten te ontmoeten. De politie wilde de advocaten in groepjes van zeven binnenlaten. De advocaten reageerden echter en zeiden dat dit een willekeurige praktijk was. Daarom organiseerden ze een sit-in voor het politiebureau.

De verklaringen van de arrestanten zijn ‘s ochtends afgenomen zonder aanwezigheid van een advocaat. 25 mensen zitten nog steeds vast en zullen naar verwachting de volgende dag naar het gerechtsgebouw worden gebracht om hun verklaringen af ​​te leggen bij het parket.