837 journalisten en 62 instellingen: We steunen onze collega’s die in Amed worden vastgehouden

14 juni 2022

837 journalisten en 62 instellingen hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd uit solidariteit met collega’s die in Amed (Tr. Diyarbakir) worden vastgehouden.

De verklaring luidde: “Wij, de ondergetekende professionele persorganisaties en journalisten, veroordelen de meedogenloze detentie van Koerdische journalisten en persmedewerkers door politie-invallen op woensdag 8 juni.

We nodigen iedereen uit, vooral de oppositie, die claims heeft over recht, gerechtigheid, gelijkheid, vrijheid en democratie, en die van plan is zich voor te bereiden op het Turkije van de toekomst, solidair te zijn met onze collega’s in detentie en een stanpunt in te nemen tegen het geweld van de regering.”

De verklaring voegde toe: “We roepen de leden van de rechterlijke macht ook op om geen instrument te worden van de onwettigheid en tirannie van de regering, om te handelen binnen het kader van de universele wet voor de vrijheid van pers en meningsuiting, en om de gevangengenomen journalisten zo snel mogelijk vrij te laten.

Daarnaast verwachten wij van internationale persorganisaties, journalisten, rechtenorganisaties en verdedigers dat zij met ons solidair zijn voor de ontwikkeling van de persvrijheid in Turkije en optreden tegen de onderdrukking van journalisten.

Terwijl de handboeien voor de vrijheid van pers en meningsuiting strakker worden aangetrokken met de nieuwe censuurwet die in het parlement is opgesteld; is de aanhouding van Koerdische journalisten op grond van een onderzoek door het Openbaar Ministerie van Diyarbakır een aanslag op de persvrijheid.

Wij zijn de getuigen die met onze collega’s werken. Hoewel dit beleid van onderdrukking en intimidatie heel goed bekend is bij de vrije pers, die zich toegewijd inzet voor het recht van mensen om informatie te ontvangen, zullen we niet wennen aan deze operaties en het beleid van intimidatie. De vastgehouden Koerdische journalisten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten!”