Internationalisten nemen de wake voor de vrijheid van Öcalan over in Straatsburg

24 juni 2022

Sinds 25 juni 2012 wordt in Straatsburg voor de Raad van Europa een permanente wake gehouden voor de vrijheid van PKK-leider Abdullah Öcalan. Elke week nemen activisten uit een ander deel van Europa de wake over. 25 juni van dit jaar markeert het tiende jaar van de wake voor de vrijheid van Öcalan. Voor deze dag is er een internationalistische wake om het publiek te vertellen dat Öcalan de garant is voor vrede, vrijheid en democratie in het Midden-Oosten.

De wake in Straatsburg is in de 523e week overgenomen door een groep internationalisten.

Een van de activisten, Matthias Camille, die uit Parijs komt, verklaarde dat hij deelnam aan de wake als reactie op de marteling en isolatie van de Koerdische PKK-leider. Hij herinnerde aan de zaak van Nelson Mandela, de historische leider van Zuid-Afrika, die ook gevangen was gezet en gemarteld zoals Öcalan en later werd vrijgelaten dankzij internationale druk. Camille riep iedereen op om druk uit te oefenen op Turkije voor de bevrijding van Abdullah Öcalan als politiek gevangene.

Een andere activist uit Frankrijk, Naomi Guihard, verklaarde dat ze zich bij de wake heeft aangesloten om de mensen die de vrijheid van Öcalan eisen, te steunen. Ze sprak haar steun uit voor het Koerdische volk dat strijd tegen het kolonialisme en het kapitalisme voor vrijheid, democratie en ecologisch feminisme.

Achtergrond

Abdullah Öcalan wordt inmiddels 23 jaar lang vastgehouden in bijna totale isolatie op het gevangeniseiland Imrali in de Zee van Marmara. Öcalan werd in 1999 ontvoerd door een internationale samenzwering en uitgeleverd aan Turkije. De Turkse rechtbank heeft op 29 juni 1999 een doodvonnis uitgesproken.

Het is geen toeval dat dit de datum was, 74 jaar eerder, van de executie van de Koerdische verzetsleider Şêx Said, die in een soortgelijk proces ter dood werd veroordeeld. Toen Turkije de doodstraf afschafte, werd de straf van Ocalan omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

Sindsdien heeft Öcalan herhaaldelijk campagne gevoerd voor een vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie en de democratisering van Turkije, en heeft hij overeenkomstige politieke initiatieven gelanceerd. Er hebben directe gesprekken plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de Turkse staat en Öcalan. Sinds de AKP-regering echter begin 2015 alle Koerdische vredesinspanningen saboteerde en een oorlog tegen de Koerdische bevolking binnen en buiten Turkije aanwakkerde, heeft Öcalan nauwelijks contact gekregen met zijn familie of zijn advocaten. Er is sinds 25 maart 2021 geen contact meer geweest met Öcalan. Familie en advocaten krijgen geen toestemming om Öcalan te spreken of een bezoek te brengen.