Moeder en dochter uit handen van ISIS-ontvoerders gered in Turkse hoofdstad

24 juni 2022
  • Turkije

Een Yazidi-familie heeft hun 25-jarige familielid en haar 8-jarige dochter gered van een man in de Turkse hoofdstad Ankara die naar verluidt familie is van de ex-leider van de Islamitische Staat (ISIS) Abubakr al Baghdadi, meldt Medyanews.

Volgens een rapport van Hale Gönültaş, een journalist die de reddingspogingen voor veel Yazidi-vrouwen heeft gevolgd, betaalde de familie € 12.000 aan losgeld aan de man die de alias Omer gebruikte.

Omer hield de vrouw en haar dochter vast in Şentepe, een sloppenwijk in de buitenwijken van Ankara. Het paar werd daar sinds 2020 vastgehouden en werd in 2019 vanuit Aleppo via Hatay Turkije binnengesmokkeld.

De vrouw, alias Delal, was een nieuwe bruid toen ISIS in 2014 het Yazidi-thuisland Sinjar aanviel. Ze was getuige van de dood van haar man en werd 2 maanden na zijn dood ontvoerd waarna zij en andere vrouwen werden weggevoerd in een bestelwagen.  Ze werd verkocht aan verschillende ISIS-leden in Irak en later in Syrië. Delal realiseerde zich weken later dat ze zwanger was. Ze wist niet zeker of de baby van haar overleden echtgenoot was, of verwekt was tijdens de talloze aanvallen die ze onderging na haar gevangenneming.

Ze is bevallen in Deir ez Zor, in het huis van het meest recente ISIS-lid dat haar als slaaf heeft gekocht. Dit ISIS-lid werd gedood in een gevecht toen de baby drie maanden oud was. Zijn familie verkocht Delal en haar dochtertje aan een Saudisch nationaal ISIS-lid, die haar vervolgens een week later verkocht aan een Iraaks ISIS-lid met twee vrouwen en negen kinderen.

Delal werd gedwongen zich te bekeren tot de islam en men dreigde dat de baby zou worden weggenomen. Ze accepteerde, verloochende het oude geloof van haar volk, en trok de zwarte chador aan. De baby moest ook een hijab dragen.

Toen Delal een van de tienermeisjes in het huis in vertrouwen nam over haar twijfels over wie de vader van de baby was, werd ze aangevallen door haar ISIS-ontvoerder en zijn broer. Vanaf die nacht moest ze in de houtschuur wonen, totdat ze naar Turkije werd gebracht.

Gesprekspartners die de overdracht van Delal uit Omer’s handen hebben gefaciliteerd, vertelden de autoriteiten dat Omer in feite een naaste verwant was van Abubakr al Baghdadi, de voormalige leider van ISIS die een zelfmoordvest dat hij droeg tot ontploffing bracht, waarbij hij en twee kinderen omkwamen tijdens een Amerikaanse operatie in Idlib, Syrië in 2019. De bronnen zeiden dat Omer aanwezig was bij de oprichting van ISIS en dicht bij Baghdadi was.

Het ISIS-lid registreerde zich bij de Turkse autoriteiten als Syrische vluchteling in de centraal Anatolische provincie Kırşehir, waar ze een tijdje verbleven voordat ze naar Ankara vertrokken. Hij was actief op zoek naar familieleden van Delal en kon eindelijk contact opnemen met haar broer in Canada. De broer zocht hulp bij een groep joodse zakenlieden in de Verenigde Staten en Canada die geld inzamelen voor de redding van Yazidi-vrouwen en -meisjes. Volgens schattingen van de VN werden ongeveer 10.000 jezidi’s gedood bij ISIS-aanvallen en werden meer dan 7.000 Yazidi-vrouwen als seksslavernij verkocht.

Omer eiste €12.000 losgeld en werd betaald in cryptocurrency. Gesprekspartners haalden het tweetal uit het huis waarin ze waren opgesloten en brachten ze naar een veilige locatie. De redding vond vorige week plaats en na een tijdje wachten om de veiligheid te garanderen, werden de moeder en dochter uit Turkije gehaald om met hun familie te worden herenigd.

Van ISIS-leden is bekend dat ze vrouwen gevangen houden in verschillende buurten van Ankara. Volgens Yazidi-advocaat Nadia Avrauzov zijn er nog zeker 2.800 vrouwen vermist. “Sommige van hen worden in kerkers geboeid vastgehouden. De Turkse autoriteiten bieden geen enkele hulp”, vertelde ze verslaggevers op een conferentie in april.

In mei vernietigde het Turkse Hof van Cassatie een vrijspraak in een mensenhandelzaak tegen zes ISIS-leden. Meer dan 1.700 pagina’s met verkoopbonnen en zo’n $400.000 in contanten werden in beslag genomen als onderdeel van de zaak, die nu voor een nieuw proces zal verschijnen.