De gemeenteraad van Krefeld veroordeelt de Turkse agressieoorlog

25 juni 2022
  • Duitsland

Met de stemmen van de Duitse parlementaire fracties van SPD, Bündnis 90/Die Grünen en FDP, evenals de raadsgroep DIE LINKE, heeft de raad van de stad Krefeld de Turkse aanvalsoorlog veroordeeld tegen de door Koerden bewoonde gebieden in Noord-Irak en Noord-Syrië, dat in strijd is met het internationaal recht, en riep de Turkse regering op om alle aanvallen op de regio’s te stoppen. “Krefeld doorbreekt daarmee als gemeente de bijna totale stilte in het Duitse publiek over de aanvallen van het Turkse leger, die in strijd zijn met het internationaal recht”, zei DIE LINKE-raadslid Julia Suermondt.

Tijdens een bijeenkomst op 11 mei had de Krefeld-raadsgroep van DIE LINKE een motie ingediend waarin de aanvallen van het Turkse leger op Noord-Irak en Noord-Syrië werden veroordeeld. In de weken daarna volgde de gedachtewisseling tussen de vier partijen om overeenstemming te bereiken over de motie, die dinsdag gezamenlijk werd aangenomen.

Julia Suermondt verwees onder meer naar de strijd van de Koerden tegen de terroristische groepering “Islamitische Staat” (ISIS) en de versterking ervan door de oorlog van het “Erdogan-regime en zijn islamitische bondgenoten” tegen de gebieden die door een meerderheid van de Koerden worden bewoond . Ze riep de Krefeldse raadsleden op om een teken van vrede en solidariteit te plaatsen, ook naar de honderden mensen van Koerdische afkomst in Krefeld.

“De CDU-fractie, de ‘Freie Wähler’, ‘WIR’ en de ‘Partei’ hadden de kans om dit teken met ons te zetten. Helaas probeerden de CDU, Freie Wähler en WIR de motie daarentegen af te wijzen, overigens samen met de ‘AFD’. Een dubbel schandalige procedure”, bekritiseerde Julia Suermondt.

Bij DITIB aangesloten islamitische vereniging verstoort raadsdebat

Het debat in de Raad werd sporadisch verstoord door leden van de “UNION der türkischen und islamischen Vereine in Krefeld und Umgebung e. V.” (UNIE van Turkse en islamitische verenigingen in Krefeld en omgeving). De vereniging staat dicht bij de controversiële islamitische vereniging DITIB, een buitenlandse uitbreiding van de Turkse Religieuze Autoriteit DIYANET. In de dagen voorafgaand aan de raadsvergadering zouden de besturen van beide organisaties hebben geprobeerd de fracties van de SPD, Groen en FDP ertoe te bewegen de motie in te trekken met niet-objectieve beschuldigingen. Tijdens een pauze in de vergadering drong Salih Tufan Ünal, voorzitter van de “Islam Union”, zonder toestemming de gastenruimte tussen de raadsleden uit en viel de Groenen verbaal aan.

Suermondt: gemeente Krefeld toont ruggengraat bij meerderheid

“De meerderheid van de leden van de raad van Krefeld toonde ruggengraat. Ze lieten zich niet intimideren door leden en de voorzitter van de ‘Islam Union Krefeld'”, zei Julia Suermondt na de vergadering. “Daarom heeft de gemeenteraad van Krefeld nu gedaan wat onder meer de Koerdische Gemeenschap van Duitsland en DIE LINKE van de federale regering eisen: de aanvalsoorlog van het Erdogan-regime eindelijk veroordelen en de beëindiging en de terugtrekking ervan eisen van het Turkse leger. We hopen dat er meer resoluties zullen volgen, op alle democratische niveaus van de Bondsrepubliek.”

Motie gerechtvaardigd met de mening van WD-expert

Tijdens de bijeenkomst van dinsdag werd duidelijk dat de huidige Turkse regering ook werd afgewezen door delen van de Krefeldse bevolking van Turkse afkomst. De veroordeling van de agressieoorlog is duidelijk gericht tegen de Turkse regering, niet tegen delen van de Krefeldse bevolking, zei Suermondt. De motie wordt door de meerderheid van de raad gemotiveerd, voornamelijk met de conclusies van een rapport van de wetenschappelijke dienst van het Duitse parlement. In het rapport met de titel “Internationale juridische implicaties van het Turkse militaire offensief ‘Claw-Lock’ tegen Koerdische PKK-posities in Noord-Irak”, uiten de experts van de instelling “zeer grote twijfels” over het bestaan van een zelfverdedigingssituatie voor Turkije, die de schending van het verbod op het gebruik van geweld tegen Irak zou kunnen rechtvaardigen.

Lars Kinder: Een gewetenloze procedure!

Sinds 17 april voert het Turkse leger opnieuw een invasie uit in Noord-Irak en Zuid-Koerdistan. Tegelijkertijd is ook de oorlogszuchtige agressie tegen de zelfbestuurde gebieden in Noord-Syrië/Rojava geïntensiveerd. Onder het mom van het bestrijden van de PKK bombardeert het Turkse leger dorpen, steden en velden. Sindsdien zijn luchtlandingstroepen, grondtroepen en artillerie onverminderd ingezet. Lars Kinder, woordvoerder van de Krefeld-districtsvereniging van LINKS, wees op de strategie van de Turkse regering en zei: “De dictatoriale president Erdogan en zijn bondgenoten willen een neo-Ottomaans rijk creëren ten koste van de mensen in het Midden-Oosten De regering van Erdogan hoopt ook door haar oorlogen een betere kans te hebben bij de verkiezingen van 2023 in Turkije. Een gewetenloze daad!”