Gearresteerde journaliste Alağaş: Geen enkele vervolging kan onze pen breken

25 juni 2022
  • Noord-Koerdistan

Op 8 juni werden 22 mensen, van wie 20 journalisten, aangehouden tijdens politie-invallen in Amed (Diyarbakir) als onderdeel van een onderzoek dat werd uitgevoerd door de hoofdofficier van justitie van Diyarbakır.

De journalisten werden op 15 juni na 8 dagen hechtenis voor de rechtbank gebracht en 16 van hen werden in voorlopige hechtenis genomen. De gearresteerde journalisten worden beschuldigd van “lidmaatschap van een terroristische organisatie” en “propaganda maken voor een terroristische organisatie”.

JINNEWS manager Safiye Alağaş stuurde een bericht vanuit de gesloten vrouwengevangenis in Diyarbakır waar ze wordt vastgehouden. “Geen enkele onderdrukking en vervolging zal de pen van een vrouw kunnen breken”, zei ze.

“Allereerst, we zijn ok. We werden gearresteerd omdat onze journalistiek als een misdaad werd beschouwd, maar het moet bekend zijn dat geen enkele onderdrukking en vervolging de pen van een vrouw kan breken. Wij zijn journalisten en we zullen journalistiek blijven doen. Bedankt aan iedereen die ons gesteund heeft. Ik hoop dat we elkaar zullen ontmoeten als we allemaal vrij zijn…”

JinNews bestaat sinds september 2017 en bericht vanuit feministisch perspectief in de Koerdische dialecten Kurmancî, Kirmanckî – deze variant van het Koerdisch wordt ook Zazakî, Dimilkî of Kirdkî genoemd – Turks, Engels en Arabisch. Het bureau is gevestigd in Amed (Tr. Diyarbakır) en staat bekend om zijn kritisch en intensief onderzoek naar de politieke en sociale situatie in het land. Zijn voorganger, JINHA, wiens oprichters onder meer de kunstenares Zehra Doğan zijn, was eerder per decreet verboden onder de noodtoestand.