Duizenden in Düsseldorf tegen Turks oorlogsbeleid en chemische wapens

26 juni 2022

Duizenden demonstranten gingen zaterdag de straten van Düsseldorf op om een boodschap te sturen tegen het Turkse oorlogsbeleid in Koerdistan.

Het organisatiecomité telde ongeveer 20.000 mensen die deelnamen aan de demonstratie georganiseerd door het initiatief “Defend Kurdistan”. De achtergrond van de landelijk gemobiliseerde demonstratie onder de slogan “Tegen de Turkse bezetting en het gebruik van chemische wapens” is de Turkse invasie van de Koerdische regio van Irak (Zuid-Koerdistan), die sinds 17 april aan de gang is. Volgens guerrillastrijders worden regelmatig chemische wapens gebruikt die volgens het internationaal recht verboden zijn. De artillerie- en drone-aanvallen van het Turkse leger op Rojava en het Yezidi-nederzettingsgebied Shengal, waarbij de afgelopen weken talloze mensen gewond of gedood zijn, waren eveneens een onderwerp.

Sever: Waarschijnlijk ook Duitse wapens in de oorlog tegen Koerdistan

De deelnemers aan de demonstratie kwamen uit heel Duitsland en andere Europese landen. Na een luide en militante openingsdemonstratie marcheerden de demonstranten vanuit de Elisabethstraße door de straten van het stadscentrum onder een kleurrijke zee van vlaggen en spandoeken. Op de bestemming van de demonstratie, het noordelijke Rijnpark bij de Theodor Heussbrug, wachtte een podiumprogramma met live muziekacts en politieke toespraken. De covoorzitters van de Duitse overkoepelende organisatie van Koerdische verenigingen, KON-MED, startten het programma. Zübeyde Zümrüt begroette de menigte met de woorden: “De Zap is in verzet, Abdullah Öcalan is in opstand. We zijn vandaag in Düsseldorf om deze legitieme strijd te begroeten.”

Verwijzend naar de Duitse wapenexport naar Turkije, verklaarde Engin Sever: “Het wordt waarschijnlijk geacht dat in de Bondsrepubliek geproduceerde wapens opnieuw worden gebruikt in de aanvalsoorlog tegen Zuid-Koerdistan. De Koerdische samenleving accepteert het Duits-Turkse oorlogspartnerschap niet en hun standpunt is duidelijk: stop de oorlog in Koerdistan, vrede nu en vrijheid voor Abdullah Öcalan.”

Dr. Wilk waarschuwt voor de gevolgen van een nieuwe aanvalsoorlog tegen Rojava

Yüksel Koç van de Koerdische Europese koepelorganisatie KCDK-E noemde de demonstratie een “juiste reactie” op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en de NAVO, die volhardend zwijgen ondanks bewijs van oorlogsmisdaden gepleegd door Turkije in Zuid-Koerdistan. Dr. Michael Wilk, een arts uit Wiesbaden die verschillende keren naar Rojava is gereisd om humanitaire hulp te verlenen, was ook in Düsseldorf. Wilk waarschuwde dringend voor de gevolgen van een hernieuwde Turkse agressieoorlog in Noord-Syrië en vertelde over de verschrikkelijke gebeurtenissen die de lokale bevolking al heeft meegemaakt in de voorbije agressieoorlogen door Turkije en zijn islamitische partners in de regio. “Terwijl de media en de publieke aandacht gericht zijn op de oorlog in Oekraïne, voeren Turkse drones dagelijks aanvallen uit op Rojava, Shengal en Noord-Irak”, zei dr. Wilk.

Britse vakbondsman: Vrijheid voor Öcalan!

De International and Research Director van de Brits-Ierse vakbond Unite the Union, Simon Dubbins, nam ook deel aan de demonstratie. Tijdens de slotbijeenkomst sprak hij namens de hele vakbond “volledige solidariteit” uit met het Koerdische volk. “In de jaren negentig hebben we ons naast onze vrienden in Zuid-Afrika gepositioneerd. Vandaag toont het Koerdische volk ons ​​de plek om te vechten.” Uiteindelijk riep Dubbins op tot “Vrijheid voor Abdullah Öcalan!”. Unite the Union, een van de grootste vakbonden in het VK met 1,5 miljoen leden, leidt ook de campagne Freedom for Abdullah Öcalan.

YJK-E: Trek onmiddellijk politieke steun uit Turkije in

Andere sprekers waren Ayten Kaplan, woordvoerder van de Vereniging van Koerdische Vrouwen in Duitsland (YJK-E). Kaplan riep de internationale gemeenschap op om “de politieke steun van de Turkse regering onmiddellijk in te trekken” omdat Ankara genocide wil plegen. Kaplan beschreef de Turkse agressie tegen de Koerden als een “symbool van de angst voor de bezetters van Koerdistan”. Kaplan bekritiseerde ook de Duitse regering, met name de “criminalisering van bijna alle Koerdische activiteiten” in Duitsland. “Toch wil de Koerdische samenleving alleen vrede, vrijheid en democratie”, zei Kaplan.

Mizgin Çiftçi: Over mensenrechten valt niet te onderhandelen

Mizgin Çiftçi, een lokale politicus van de DIE LINKE-partij in Nedersaksen, bekritiseerde ook de federale regering vanwege haar tolerantie voor de onwettige acties van de AKP-regering binnen en buiten Turkije. Of het nu gaat om agressieoorlogen tegen Zuid-Koerdistan en Rojava, het gebruik van chemische wapens tegen guerrilla’s en de bevolking of de terugtrekking uit het Verdrag van Istanbul – over mensenrechten valt niet te onderhandelen, zei Çiftçi.

Muziek werd verzorgd door zangers en bands van de Koerdische culturele beweging TEV-ÇAND.