“De Zweedse regering heeft de Koerden opgeofferd”

30 juni 2022
  • Zweden

Het Democratisch Koerdisch Volkscentrum (Navenda Civaka Demokratie) in Stockholm heeft tijdens de NAVO-top in Madrid een verklaring afgegeven waarin de Zweedse steun aan Turkije wordt veroordeeld. Het met Erdogan gesloten pact bevordert onderdrukking en despotisme en vormt een bedreiging voor alle mensen die strijden voor democratie en mensenrechten in Turkije.

“Koerden leven in de Zweedse samenleving en respecteren de Zweedse wetten. Helaas hebben premier Magdalena Andersson en minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde de Koerden opgeofferd toen ze Erdogan en zijn repressieve beleid gericht op de vernietiging van het Koerdische volk de hand schudden”, aldus het centrum.

De verklaring vervolgde: “Het is geen geheim dat Erdogan de democratie in Turkije al heeft ontmanteld en de principes van de rechtsstaat heeft losgelaten. Vandaag zien we een fascistisch regime gedicteerd door een autoritaire leider. Er wachten Erdogan-critici en dissidenten jarenlang gevangenisstraffen van systematisch misbruik en marteling, net als de duizenden politieke gevangenen die de gevangenissen van het land al vullen. Erdogan heeft de deuren gesloten voor democratische politiek. Zijn politieke uitspraken van vandaag zijn hiervan het resultaat. Vrijwel elke oppositie die campagne voert voor de rechten van Koerden wordt beschuldigd van terrorisme en behandeld als een veiligheidskwestie. Maar we kunnen niet alle verantwoordelijkheid op Erdogan afschuiven. Ook wij hebben verplichtingen en moeten zelfkritisch zijn om dit mogelijk te maken.

De overeenkomst tussen Zweden, Finland en Turkije is in strijd met de fundamentele mensenrechten. Koerden of Koerdische organisaties en partijen zijn geen terroristen, ze verdedigen zichzelf tegen kolonialisme en bezetting door de Turkse staat. De Turkse staat zet zelfs chemische wapens in tegen de burgerbevolking. Turkije voert een beleid dat het recht op vrijheid van meningsuiting verbiedt en alle democratische krachten in Turkije criminaliseert.”

De Koerdische vereniging roept de regering en de bevolking van Zweden op om “Erdogan en zijn eisen niet te steunen ten koste van mensenrechten en democratie. Dit is een directe bedreiging voor de mensen die strijden voor democratie en mensenrechten in Turkije.”