“Terreuronderzoek” wegens slogans op HDP-conferentie in Ankara

4 juli 2022
  • Turkije

Omdat op het partijcongres van de Democratische Volkspartij (HDP) verboden leuzen zouden zijn geuit, is het Openbaar Ministerie in Ankara een onderzoek gestart naar “terroristische propaganda”. Zoals de autoriteiten zondagavond aankondigden, waren er al vier mensen gearresteerd in de loop van de ambtshalve gestarte onderzoeken. Om alle verdachten te identificeren en over te dragen aan de openbare aanklager, zou het antiterreurhoofdkwartier van de politie in Ankara verder onderzoek doen. Op terroristische propaganda staat in Turkije een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

De komende dagen worden daarom in het hele land nog meer arrestaties verwacht. De zogenaamd verboden slogans betekenen onder andere “Bijî Serok Apo”. Deze slogan, die zich vertaalt naar “Lang leve voorzitter Apo”, werd zondag bijzonder vaak gezongen op de HDP-partijconferentie in Ankara. Apo betekent Abdullah Öcalan, het brein van de Koerdische bevrijdingsbeweging, die sinds 1999 gegijzeld wordt op het gevangeniseiland Imrali.

Op haar partijcongres herhaalde de HDP haar eis voor de afschaffing van het isolatieregime op Imrali en voor onderhandelingen over een oplossing voor de Koerdische kwestie met Öcalan als gesprekspartner – en kreeg de goedkeuring van haar leden in de vorm van “Bijî Serok Apo” . Hoewel de slogan zelf volgens het Turkse Constitutionele Hof niet als een strafbaar feit wordt beschouwd, wordt deze door politie en aanklagers beoordeeld als promotionele steun voor de zaak van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Mensen die het gebruiken, worden niet zelden aangeklaagd volgens de Turkse antiterreurwetgeving en afgesleten door lange processen.

Slogan valt onder vrijheid van meningsuiting

Het in Ankara gevestigde Hooggerechtshof bevestigde in een uitspraak in maart 2020 dat de Koerdische slogan “Bijî Serok Apo” onder de vrijheid van meningsuiting valt. Het besluit wees er ook op dat de criminalisering van vermeende terroristische propaganda in de context als een zogenaamd abstract bedreigingsdelict het potentieel had om ook andere grondwettelijke rechten en vrijheden te beperken. Een paar maanden voor de verrassende uitspraak van het Turkse Hof had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Turkije veroordeeld voor het schenden van het recht op vrijheid van meningsuiting voor het scanderen van de slogan “Bijî Serok Apo”. De zaak werd aanhangig gemaakt door twee activisten die tot boetes waren veroordeeld.

Geschiedenis van de slogan “Bijî Serok Apo”

De slogan “Bijî Serok Apo” heeft een lange geschiedenis. Het begin gaat terug tot 1984, toen een handvol guerrillastrijders zich voorbereidden op het begin van gewapend verzet in Koerdistan. “Bijî Serok Apo” werd echter geboren tijdens een demonstratie van Hannover naar Bonn. De demonstratie wordt beschouwd als de eerste “lange mars” van de Koerdische gemeenschap in ballingschap in Duitsland.