HDP-medevoorzitters van het district Turgutlu veroordeeld tot lange gevangenisstraffen

7 juli 2022
  • Turkije

De politieke repressie in Turkije blijft voortduren. Mesut Hayri Bökü en Naile Gümüştaş, de medevoorzitters van het district Turgutlu van de Democratische Volkspartij (HDP) werden veroordeeld tot 13 jaar en 1 maand gevangenisstraf.

De 4e hoorzitting van de rechtszaak tegen de medevoorzitters die worden beschuldigd van “lidmaatschap van een terroristische organisatie”, vond plaats in het 3e zware strafhof van Manisa. Bökü, Gümüştaş en hun advocaten waren bij de hoorzitting aanwezig.

Terwijl de openbare aanklager de rechtbank verzocht om Bökü en Gümüştaş te veroordelen voor “lidmaatschap van een terroristische organisatie”, maakte de advocaat van Böku, Velat Zeren, bezwaar tegen de mening van de aanklager.

‘De telefoon van mijn cliënt werd afgeluisterd omdat ze de districtsbeheerder van HDP was. Zo werd haar vrijheid om deel te nemen aan de politiek beperkt”, zei de advocaat van Gümüştaş, Doğukan Özdemir, in zijn verdediging tegen de beschuldigingen.

Zowel Bökü als Gümüştaş eisten hun vrijspraak.

De rechtbank veroordeelde Gümüştaş tot 6 jaar en 3 maanden gevangenisstraf en Bökü tot 6 jaar, 10 maanden en 15 dagen gevangenisstraf wegens vermeende “lidmaatschap van een terroristische organisatie”.