Offerfeest: Soldaten verhinderen bezoeken aan de graven van Koerdische martelaren

8 juli 2022
  • Noord-Koerdistan

Op de dag voor het islamitische offerfeest Eid al-Adha worden traditionele grafbezoeken gehouden in Koerdistan voor degenen die zijn omgekomen in de Koerdische bevrijdingsstrijd. In Amed zijn drie rustplaatsen door het Turkse leger afgezet om gebeden te voorkomen.

Het islamitische offerfeest, Eid al-Adha, begint zaterdag. Voor de ongeveer 1,9 miljard moslims wereldwijd is het de belangrijkste religieuze viering naast Eid al-Fitr (Suikerfeest) aan het einde van de vastenmaand Ramadan. Het festival is bedoeld om de bereidheid van de profeet Abraham te herdenken om een ​​van zijn zonen te offeren om zijn geloof aan God te bewijzen. Traditioneel eindigt een bezoek aan de moskee op de eerste ochtend met een wandeling naar de begraafplaats om de overleden nabestaanden te herdenken. In Koerdistan is de gewoonte veranderd, zodat aan de vooravond van het Offerfeest de graven worden bezocht voor smeekgebeden voor degenen die zijn omgekomen in de gewapende bevrijdingsstrijd.

In Amed (Tr. Diyarbakır) nodigde de Solidariteitsvereniging met de Families van Martelaren (MEBYA-DER) mensen uit om vrijdag de begraafplaatsen in de districten Licê en Pîran (Dicle) te bezoeken. Er zijn rustplaatsen in Sîsê, Çemê Elîka en Pîrêjman. Maar het Turkse leger verhinderde de grafbezoeken. De ingangen van de begraafplaatsen werden geblokkeerd met gepantserde voertuigen. Militaire eenheden voerden te voet patrouilles uit om “indringers” te voorkomen.

Gebed voor de ingang van het dorp Sîsê

“Dit zijn heilige dagen die we meemaken. Het Offerfeest is het belangerijkste feest van de islam. In tijden als deze willen mensen die zware verliezen hebben moeten verwerken niets liever dan rouwen bij het graf van hun dierbaren en bidden. Dit wordt ons geweigerd. Het is brutaal en onmenselijk, maar het is een vanzelfsprekendheid voor de machthebbers in dit land”, bekritiseerde Meryem Soylu. De bijna 80-jarige medevoorzitter van MEBYA-DER is afgelopen maart tot een lange gevangenisstraf veroordeeld wegens “lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie” vanwege haar inspanningen bij de (juridische) organisatie. Zolang het vonnis niet definitief is, hoeft ze niet terug naar de gevangenis.

Soylu en haar solidariteitsvereniging werden vergezeld door leden van de provinciale verenigingen van Democratische Volskpartij (HDP) en Democratische Regio’s Partij (DBP), de gevangenensolidariteitsvereniging TUAY-DER en moeders en vaders die hun kinderen verloren in de Koerdische bevrijdingsstrijd. Politicus Zeyyat Ceylan, medevoorzitter van de HDP Amed, becommentarieerde het de facto verbod van het leger om naar de begraafplaats te gaan en zei: “We zijn ervan overtuigd dat de roestige ketting binnenkort niet langer stevig zal zijn en de weg naar vrede zal openen.”