Thee aan het vrouwenfront

13 juli 2022

De meesten van ons zagen al veel foto’s van de vrouwelijke strijders van YPJ in de media over de hele wereld. Maar wat zit er achter deze foto’s? Wat is YPJ, het vrouwenleger in Rojava? Er komt veel meer bij kijken dan alleen gewapende vrouwen!

De wereld heeft het over Rojava. Democratisch confederalisme, ecologische levensstijl, feminisme en meer theoretische dingen. Naast alle theorie is de vraag: hoe is het leven in de revolutie eigenlijk? Welke problemen komen we tegen op de reis naar een vrij leven? Wat zijn onze moeilijkheden te midden van een revolutionair proces? Wat leren we van de jonge vrouwen en moeders die de verandering van de samenleving met hun handen weven. Samen zoeken we naar antwoorden op deze vragen via de podcasts ‘Çay at the Womensfront’, the internationalist podcast from Rojava.

Hoe is het idee van een podcast ontstaan? De internationalistische vrouwen antwoordden zelf:

“Heel simpel, we zaten samen bij een kopje thee en bespraken revolutie, vrouwenbevrijding en onze ervaringen hier in Rojava. Van de eerste dagen van onze aankomst tot onze strijd met de Koerdische taal, een nieuw hoofdstuk in onze levens ontstonden. Dit ‘revolutionaire boek’, deze gedachten, reflecties, momenten en ervaringen, die gepaard gaan met geweldige gevoelens, willen we met je delen. Dus bereid je voor en blijf op de hoogte.”

Seizoen 1

1. “Why we joind the Revolution” 2. “Between life and death” 3. “What it’s like to be in a War zone” 4. ” Cultural differences 5. “The Art of Revolution”.

E01

Seizoen 2

1.” The enemy inside us” 2. “Youth final”

E02