Iraanse inlichtingendienst Itlaat houdt minstens 8 mensen vast in Oost-Koerdistan

14 juli 2022
  • Oost-Koerdistan

Het Iraanse Ministerie van Inlichtingen (Itlaat) heeft ten minste 8 mensen aangehouden in de stad Shino in Oost-Koerdistan, daarbij verwijzend naar politieke motieven. De Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de HDK (Hizba Demokrat a Kurdistan) bevestigde de aanhoudingen.

In een verklaring vertelde het Iraanse Ministerie van Inlichtingen aan de Iraanse officiële media dat verschillende mensen in hechtenis waren genomen in de stad Shino in Oost-Koerdistan. Het ministerie van Inlichtingen beweerde dat de arrestanten lid waren van een groep die vanuit Zuid-Koerdistan (Irak) naar Oost-Koerdistan (Iran) trok. Het ministerie beweerde verder dat de groepsleden Oost-Koerdistan waren overgestoken om bomaanslagen uit te voeren ter nagedachtenis aan Dr. Qasimlo.

İsmail Rehmani, woordvoerder van de HDK-commissie voor Buitenlandse Betrekkingen sprak met Rojnews over de rapporten en bevestigde dat ten minste 8 mensen werden vastgehouden, maar het was niet duidelijk of de gevangenen hun eigen leden of burgerburgers waren.

De namen van de bevestigde arrestanten zijn: Ferheng Keramet, Pirot Tabnak, Siyamend Alani, Xoşnaw Aynî, Faran Ebrahîmî, Rehman Safixî, Muhamed Tahazade.