Deir ez-Zor: Journaliste vermoord

15 juli 2022
  • Rojava/Noord-en Oost

In een verwoest huis in het Oost-Syrische Deir ez-Zor is het lichaam van journaliste Manal Saleh al-Misel (22) aangetroffen. Haar hoofd was afgehakt. Al-Misel werkte voor de persdienst van de Burgerraad van Deir ez-Zor. Interne veiligheidstroepen zijn begonnen met het onderzoeken van de moord.

Actieve vrouwen doelwit van IS-terreur

De wijze van moord en de politieke identiteit van het slachtoffer wijzen op een daad van IS-slaap cellen. Onthoofdingen behoren tot de typische ‘voorbeeldstraffen’ die IS gebruikt om politieke tegenstanders te intimideren. Vooral vrouwen moeten op deze manier het zwijgen worden opgelegd. Tijdens het schrikbewind van ISIS werden de hoofden van de geëxecuteerden op openbare plaatsen tentoongesteld.

IS verhoogt activiteiten

In het al-Hol-kamp bij Hesekê, waar veel IS-cellen zijn, vinden ook herhaaldelijke onthoofdingen plaats, vooral van vrouwen. Tegelijkertijd zijn vertegenwoordigers van burgerraden en andere democratische instellingen in Rojava het doelwit van IS-terreur. Met toenemende Turkse invasiedreigingen hebben de IS-cellen ook hun activiteit verhoogd en vinden er meer moorden en aanslagen plaats.