Koerdische Rode Halve Maan: Elke agressie tegen Noordoost-Syrië zou humanitaire rampen veroorzaken

20 juli 2022
  • Rojava/Noord-en Oost-Syrië

De  humanitaire noodhulporganisatie Koerdische Rode Halve Maan (Heyva Sor a Kurd) legde een verklaring af aan de pers voor hun hoofdkwartier in de Noord-Syrische stad Qamishlo uit protest tegen de dreigementen van de Turkse staat om verdere gebieden binnen te vallen in een op handen zijnde militaire inval in de regio.

De verklaring, zowel voorgelezen in het Koerdisch als in het Arabisch, luidt als volgt;

“De Noordoost-Syrische gebieden worden al lange tijd bedreigd door de Turkse staat. Gezien het feit dat verschillende kampen in de regio en Syrië als geheel meer dan 100 duizend migranten huisvesten, zouden deze bedreigingen leiden tot humanitaire rampen voor Syrië en de buurlanden.”

De Koerdische Rode Halve Maan wees op “een gebrek aan hulp ondanks enorme inspanningen voor samenwerking met humanitaire organisaties”, en zei dat deze situatie een negatief effect heeft op de algemene diensten en het humanitaire werk dat zij verrichten. De organisatie voegde eraan toe dat ze veel gebieden in het noorden van Syrië niet kunnen bereiken vanwege veiligheids- en instabiliteitsomstandigheden.

De Koerdische Rode Halve Maan waarschuwde dat “elke agressie tegen Noordoost-Syrië enorme migratiegolven en een ramp zou veroorzaken”, en riep de internationale gemeenschap en humanitaire organisaties op om “de veiligheid en vrijheid te waarborgen, de aanvallen te stoppen en het luchtruim te sluiten”.