Vrouwenbond protesteert tegen Turkse bezetting en bloedbad in Sulaymaniyah

26 juli 2022
  • Zuid-Koerdistan

In Sulaymaniyah protesteerden leden van de Vrouwennbond tegen Geweld en Bezetting tegen de bloedbaden en invasieaanvallen van de Turkse staat op Zuid-Koerdistan (Noord-Irak) en Rojava (Noord-Syrië).

De groep bracht een verklaring uit, die werd voorgelezen door Kejal Ebdulkadir en zei: “De Turkse staat wil heel Koerdistan binnenvallen en wil deze invasie starten vanuit Zuid-Koerdistan en Rojava, aangezien de Koerden enige autonomie hebben in beide regio’s. Vooral in Rojava is er een zelfbestuur dat alle componenten in de regio vertegenwoordigt.”

‘Burgers en vrouwen zijn het doelwit’

De verklaring zei verder: “Turkije opent scholen en voert commerciële activiteiten uit om militaire inlichtingen te ontvangen in de regio Koerdistan. Het voert bloedbaden uit tegen de burgerbevolking. Het laatste bloedbad vond plaats in Zakho, waar toeristen het doelwit waren.”

“Turkije is bang voor de vrouwenstrijd in Rojava en richt zich op vrouwelijke strijders. De laatste moord op drie vrouwen in Rojava is hiervan het bewijs. We dringen er bij de regeringen van Irak en de regio van Koerdistan op aan om een serieus standpunt in te nemen tegen de moordpartijen van de Turkse staat. De componenten van Zuid-Koerdistan mogen niet zwijgen over de genocide en bezetting”, aldus de verklaring.

‘Alle vrouwen moeten weerstand bieden’

“Vrouwen die de belangrijkste slachtoffers van de aanslagen zijn, mogen niet zwijgen. Als een vrouw het doelwit is, zijn alle vrouwen het doelwit. Koerdische, Arabische en alle andere vrouwen in Irak en de regio moeten zich samen verzetten tegen de bezetting”, concludeerde de verklaring van de vrouwenbond.