Woedende demonstranten bij Russische basis in Kobanê

27 juli 2022
  • Rojava/Noord-en Oost-Syrië

In Sirîn bij Kobanê protesteerden dinsdag honderden mensen uit de Eufraatregio voor een Russische basis tegen het stilzwijgen over de Turkse aanvallen op Noord-Syrië. De demonstranten riepen leuzen tegen de Turkse bezetting en riepen Rusland op tot actie. Veel mensen droegen foto’s van de YPJ-commandanten die het doelwit waren van en gedood werden bij een dodelijke drone-aanval doot Tuekije in Qamishlo op 22 juli.

Een delegatie van demonstranten, waaronder Mistefa Îto als hoofd van de Volksraad van Kobanê  en Ayşe Efendî, medevoorzitter van de Raad van de Families van de Gevallenen in het Kanton Kobanê, voerde gesprekken met vertegenwoordigers van de Russische basis tijdens de protestactie. Russische functionarissen beloofden Moskou de woede van de mensen over de Turkse bezetting van Syrië over te brengen.

Een woedende menigte protesteerde zondag al voor het Russische basiskamp in Ain Issa. In verschillende overeenkomsten tijdens de bezetting van Girê Spî en Serêkaniyê, heeft Rusland zich ertoe verbonden monitoringmechanismen in te voeren om de Turkse agressie tegen Noord- en Oost-Syrië langs de de-escalatielijn af te wenden. De praktijk ziet er echter anders uit. De burgerbevolking en de veiligheidstroepen van het autonome bestuur bekritiseren herhaaldelijk het feit dat het Russische leger de aanvallen van het Turkse leger en geallieerde huurlingengroepen negeert en dus niet aan zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomsten voldoet.

Turkije valt dagelijks de autonome regio Noord- en Oost-Syrië aan. Vandaag zijn drie mensen gewond geraakt bij een Turkse drone-aanval op de snelweg M4 bij het dorp Seyda, ten noordoosten van Ain Issa. De aanvallen in Afrin, Shehba en Till Rifat duren eveneens voort.