Rojava: Turks spionnennetwerk ontmanteld

2 augustus 2022
  • Rojava/Noord- en Oost-Syrië

Volgens interne veiligheidstroepen is een netwerk van spionnen ontmanteld dat blijkbaar verantwoordelijk is voor de dood van SDF-commandanten Dilar Heleb en Mizgin Kobanê. Acht mensen werden gearresteerd. Voor de arrestaties vond een lange periode van monitoring plaats.

De spionnen bekennen verantwoordelijk te zijn voor de dood van SDF-commandanten Dilar Heleb en Mizgin Kobanê. Beiden zijn omgekomen bij Turkse drone-aanvallen. Deze gerichte drone-aanvallen zijn alleen mogelijk met de ondersteuning van spionnennetwerken ter plaatse, die de doelen markeren en verkennen. De binnenlandse veiligheidsdiensten hebben aangekondigd dat de verklaringen van de gearresteerden binnenkort zullen worden gepubliceerd.

De veiligheidstroepen hebben de afgelopen dagen verschillende gevoelige klappen uitgedeeld aan de spionagenetwerken van de Turkse geheime dienst MIT. 36 vermoedelijke leden van een dergelijk netwerk, dat volgens de Syrische Democratische Krachten (SDF) betrokken is bij drone-aanvallen, zijn gearresteerd. Gezien de bewijslast tegen hen zouden veel van de beschuldigden hebben toegegeven dat ze informatie aan Turkije hebben doorgegeven over de verblijfplaats van commandanten en leidende persoonlijkheden van het zelfbestuur van Noord- en Oost-Syrië.