HDP protesteert tegen bomenkap in Şırnak

8 augustus 2022
  • Noord-Koerdistan

In de regio Besta in de provincie Şırnak gaat het kappen van bomen onder toezicht van de Turkse staatsfunctionarissen en dorpswachten, door. De provinciale organisatie van HDP in Şırnak heeft maandag een persverklaring afgelegd voor het hoofdkwartier van de partij om te protesteren tegen de aanhoudende bomenkap in de regio. Hasan Özgüneş, plaatsvervangend medevoorzitter van HDP Şırnak, HDP provinciale bestuurders, Leden van de Provinciale Organisatie DBP (Democratische Regio’s Partij) Şırnak, Vredesmoeders en activisten van de Vrije Vrouwenbeweging (TJA) en tal van andere mensen woonden de persconferentie bij.

“Plaatsen die zijn aangewezen als ‘veilige zones’ in Koerdistan zijn gebieden geworden waar wetten worden genegeerd en bevoegde personen mogen doen wat ze willen. De door de regering benoemde gouverneurs, districtsgouverneurs, politieagenten en soldaten hebben in deze gebieden onbeperkt staatsgezag. Deze bevoegde personen en instellingen voelen zich vrij om in deze gebieden elk soort plunder- en huurbeleid te voeren zonder enige zorg voor natuur en leefgebieden. Ze denken dat ze de plundering van de natuur kunnen verbergen door persleden en lokale mensen te verbieden daarheen te gaan met hun onbeperkte bevoegdheden. Ze kappen niet alleen bomen, maar brengen ook schade toe aan de geschiedenis, de toekomst en alle vormen van leven in de regio”, zegt Kamuran Demir, medevoorzitter van HDP Şırnak.

Beroep op mensen

Demir riep iedereen op om hun stem te verheffen tegen het kappen van bomen; “Er is een aanval op het land van Koerdistan. Deze aanvallen maken deel uit van de vijandigheid jegens de Koerden. Vernietiging van de natuur is systematisch geworden in de regio. Het gebied is op een bewuste en geplande manier opengesteld voor plunderingen. We verheffen onze stem tegen deze ecocide en we willen de hand reiken aan de volkeren van Turkije”, zei Demir.

“Ze hebben geen geweten. Ze wijzen middelen toe aan hun supporters. Ze vernietigen bossen vanwege ‘veiligheidsredenen’ zonder rekening te houden met de resultaten’, zei HDP-afgevaardigde Hasan Özgüneş.