Istanbul: Politie valt protesterende arbeiders aan

10 augustus 2022
  • Turkije

De Turkse politie viel protesterende arbeiders aan bij de Europese T-shirtfabriek in Istanbul. Werknemers protesteren al 19 dagen voor hun rechten.Veel arbeiders werden door de politie geslagen, sommigen verloren zelfs het bewustzijn.

6 juli startte de ETF (European T-Shirt Factory) met het ontslaan van werknemers. Om redenen van winstmaximalisatie moet het personeelsbestand worden ingekrompen. Het bedrijf wilde vooral besparen op de ontslagvergoedingen voor de ontslagenen. De arbeiders gingen vervolgens protesteren en hielden een demonstratie voor het bedrijfsgebouw. Het hoofd van het bedrijf, Sanem Dikmen, probeerde dinsdag machines uit de fabriek te halen. De demonstranten blokkeerden vervolgens de vrachtwagens. Vervolgens werden ze omsingeld en aangevallen door de politie. Desondanks blijven de arbeiders de voertuigen blokkeren.

Een van de protesterende arbeiders zei: “Ik ga hier niet weg, ik huur hier zoals veel van mijn collega’s. Sommigen van hen hebben kinderen die hier naar school gaan, anderen sturen hun kinderen naar de universiteit. Zijn we hier al  dagen aanwezig voor de lol? We eisen onze rechten op.”

Ondanks de politie-aanvallen zijn de arbeiders vastbesloten hun protest voort te zetten.

Wie is ETF?

Het bedrijf ETF, gevestigd in Istanbul, werd opgericht in 1994 en profileert zich als een milieuvriendelijk, maatschappelijk verantwoord bedrijf dat de organisatorische vrijheid van zijn medewerkers respecteert. Een heel ander beeld dan wat in werkelijkheid wordt geschetst met het ontslaan van werknemers. De sweatshop produceert voor bedrijven als Adidas en Nike, maar ook voor FC Bayern München.