Politieke gevangene tien dagen voor vrijlating gestorven

14 augustus 2022
  • Turkije

In Turkije is opnieuw een ernstig zieke gevangene overleden. Volgens de gevangenisdirectie kreeg Ibrahim Yildirim een ​​hartaanval in de zwaarbeveiligde gevangenis in Elazığ. Hij zou binnen tien dagen zijn vrijgelaten.

De politieke gevangene Ibrahim Yildirim stierf tien dagen voor zijn vrijlating in de maximaal beveiligde gevangenis Elazığ (ku. Xarpêt). Dit werd door de gevangenisdirectie telefonisch aan zijn familieleden meegedeeld. Volgens de gevangenisdirectie kreeg de 68-jarige zaterdagavond een hartaanval en viel. Maandag wordt een autopsierapport verwacht.

Ibrahim Yildirim was ernstig ziek en had een erkende ernstige handicap van 96 procent. Hij leed aan een hersentumor en had een oog verloren tijdens een operatie, en hij had 49 procent zicht in het andere oog. Ondanks medische attesten is er al vijf jaar geen voorwaardelijke vrijlating verleend. Zijn vrouw Asli Yildirim maakte zich zorgen om hem en had ANF Nieuwsagentschap eerder verteld dat ze bang was dat hij zou vallen vanwege zijn verminderd gezichtsvermogen. “In gedachten zit ik altijd in de gevangenis, ik ben bang. Mijn man kan niet overleven in de gevangenis. Ik wil niet dat hij sterft”, zei Asli Yildirim.

Ibrahim Yildirim werd in 2011 veroordeeld als onderdeel van de omstreden “KCK-operatie” voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zijn vrijlating was gepland op 25 augustus.

KCK-operatie: Staking tegen legale Koerdische politiek

De arrestatiegolf onder de noemer “KCK-operatie” begon slechts een dag nadat de KCK (Unie der Koerdische Gemeenschappen) haar staakt-het-vuren verlengde tot 1 juli op 13 april 2009 en in een verklaring zei dat “voor de eerste keer de mogelijkheid bestaat in het oplossen van de Koerdische kwestie in een omgeving van wapenstilstand”. In Turkije waren twee weken eerder lokale verkiezingen gehouden en de pro-Koerdische partij DTP wist het aantal burgemeesters bijna te verdubbelen. In hetzelfde jaar werd de DTP verboden door een beslissing van het constitutionele hof vanwege beschuldigingen van terrorisme.

De KCK-operatie, die begon met de arrestaties van Koerdische politici en vertegenwoordigers van NGO’s, golfde door alle gebieden van het sociale leven en trof ook burgemeesters, vakbondsmensen, journalisten, mensenrechtenverdedigers en advocaten. Aan het einde van de operatie in 2011 waren ongeveer 10.000 mensen gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van de KCK.