Koerdische ‘govend’ danser in de spotlight

15 augustus 2022

Een Koerdische man die bekend staat om zijn huwelijksdansen op sociale media heeft verschillende aanbiedingen gekregen om op te treden nadat de Canadese popzanger Justin Bieber een van zijn video’s met een rapnummer op Instagram had gedeeld.

De zeventigjarige Sofi Ömer uit de noordelijke Koerdische provincie Colemêrg (Tr. Hakkari) bedankte Bieber voor het delen van zijn video, meldt DHA. “Ik hoop dat ik met hem kan dansen”, zei Ömer. In de video die Bieber deelde, voert hij de traditionele Koerdische Govend uit.

Sofi Ömer is eraan gewend om in de schijnwerpers te staan ​​toen een andere video van hem in 2020 viraal ging op TikTok. Gebruikers over de hele wereld plaatsten duetten met zijn dans.

Ömer danst al 40 jaar op bruiloften en de virale video’s zijn bijna acht jaar oud. “Soms pikken ze me op en nemen ze me mee naar bruiloften. Ik heb in de loop van de tijd unieke bewegingen ontwikkeld”, zegt hij. Ömer krijgt nu aanbiedingen uit het buitenland: “Er zijn steeds meer aanbiedingen omdat mijn video’s op sociale media worden gedeeld.”

Hij nam een ​​jaar vrij van dansen na de dood van zijn vrouw, maar is sindsdien teruggekeerd omdat steeds meer mensen hem vragen om te dansen op bruiloften.

In regeringsgezinde mediaberichten in Turkije werd Ömer een Turk genoemd, wat op Twitter voor verontwaardiging zorgde. Na protesten verwijderde het conservatieve dagblad Yeni Şafak het woord “Turks” uit zijn rapport, maar zag af van de toevoeging van de term “Koerdisch”.