Tien gevangenen sluiten zich aan bij hongerstaking in gevangenis in Urfa

16 augustus 2022
  • Noord-koerdistan

De hongerstaking die door 10 gedetineerden in de T-type gesloten gevangenis nr 1 van Urfa is gelanceerd tegen de schendingen van hun rechten, gaat door op de 9e dag. Er werd vernomen dat vanaf maandag 10 andere gevangenen zich bij de staking hadden aangesloten.

De Vereniging van Advocaten voor Vrijheid (ÖHD), Mensenrechtenvereniging  (İHD), Orde van Advocaten te Urfa, Medische Kamer van Urfa en de Vakbond voor gezondheids- en sociale diensten (SES) hebben een commissie gevormd om de aanhoudende hongerstaking aan te pakken. Op 13 augustus wilde de commissie met de gevangenisdirecteur spreken over de problemen die gedetineerden ervaren. Hij weigerde de delegatie te ontmoeten, die maandag een ontmoeting had met de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van Urfa om de problemen en de hongerstaking te bespreken. De plaatsvervangend officier van justitie, aan wie de eisen van de arrestanten zijn gericht, zei dat hij op de hoogte was van de problemen en dat ze eraan werkten om deze zo snel mogelijk op te lossen. De delegatie zal de komende dagen de gevangenen bezoeken.

Achtergrond

De hongerstakers somden hun klachten als volgt op:

“* Wij worden bij ziekte niet doorverwezen naar het ziekenhuis en naar externe behandeling,

* Willekeurige vertragingen tot 6 maanden bij vrijlating,

* Geen extra telefoontjes of open bezoeken tijdens Ramadan en Eid al-Adha,

* Blokkeren van brieven,

* Nee tegen celwisselingen,

* Stop met de administratieve praktijk om de airconditioners en ventilatoren die we eerder hadden gekocht voor in de kantine in beslag te nemen en ons te dwingen nieuwe te kopen,

* Ons dwingen om ongekoelde dranken mee te nemen naar bezoekers die naar het open bezoek komen (water, cola en fruitsap worden onder seizoensomstandigheden niet in de koelkast gezet)”