Vrouwenprotesten in Afghanistan: “We hebben de kracht van de vrouwen van Rojava”

16 augustus 2022
  • Afghanistan

In een interview met het persbureau Mezopotamya (MA), zegt Mariam Rawi van de Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA) dat vrouwen de straat op gaan tegen de Taliban met de kracht die vrouwen in Rojava (noord- en Oost-Syrië) hun gaven: “Vrouwen spelen op dit moment een historische rol voor de toekomst van Afghanistan.”

“Met vrouwenverzet kunnen we onze vijanden niet alleen in Rojava maar ook in Afghanistan verslaan”, zei de RAWA-vertegenwoordiger. “De emotionele en politieke band tussen het vrouwenverzet in deze twee landen is geweldig, en ik hoop dat we meer netwerken kunnen creëren door onze ervaringen te delen en samen te werken. Dit zal een doorbraak zijn voor ons en voor onze zusters in Rojava.”

Mariam Rawi wees erop dat vrouwenverzet en vrouwenbewegingen vrouwen over de hele wereld motiveren: “In die zin hebben we een heel speciale relatie met vrouwen, vooral Koerdische vrouwen, die zich verzetten tegen het Erdoğan-regime in Turkije.”

Gemeenschappelijke doelen – gemeenschappelijk organiseren

Rawi benadrukte dat Afghaanse vrouwen gemeenschappelijke doelen hebben met Koerdische vrouwen: “Ze dromen allemaal van gelijke rechten voor vrouwen, sociale rechtvaardigheid, een democratisch en seculier systeem en een vreedzame wereld. Deze dromen brengen vrouwen dichter bij elkaar. Alle fascistische en imperialistische landen en regeringen hebben gemeenschappelijke belangen. Waarom zouden we ons ook niet verenigen? Afghaanse vrouwen zijn nu sterk en opgeleid genoeg om weerstand te bieden aan de Taliban”, legde Rawi uit, wijzend op de ondergrondse scholen die ze hebben opgezet voor vrouwen en meisjes, die oorspronkelijk werden opgericht toen de Taliban twintig jaar geleden voor het laatst aan de macht kwamen. “Toen de Taliban op 15 augustus 2021 aan de macht kwamen in Kabul, hebben we deze scholen in het hele land binnen een week herbouwd.”

Het is een jaar geleden dat de Taliban weer aan de macht kwamen in Afghanistan. In dit jaar van verzet en strijd zijn veel vrouwen ontvoerd, tot slaaf gemaakt en gemarteld door Taliban-bendes. Vrouwen en meisjes zijn beroofd van al hun basisrechten. Maar de vrouwen die het Taliban-regime niet erkenden, veranderden de straten in plaatsen van verzet.

De Taliban waren van 1996 tot 2001 aan de macht in Afghanistan en pleegden in die tijd talloze moordpartijen in het land. In 2001 lanceerden de VS een operatie in Afghanistan omdat het Taliban-regime de radicale islamitische groepering Al-Qaeda steunde, die de dood van duizenden Amerikaanse burgers had veroorzaakt met haar aanval op de Twin Towers in New York op 11 september 2001.

De VS hadden troepen in Afghanistan van 2001 tot augustus 2021, toen het zich terugtrok. Op 15 augustus 2021 veroverden de Taliban de hoofdstad Kabul en namen weer de macht over.