Iraanse troepen openen het vuur op een groep kolbars in Bane, 12 gewonden

17 augustus 2022
  • Oost-Koerdistan

Volgens Kolbernews raakten 12 kolbars (ladingdragers) gewond toen Iraanse staatstroepen maandagavond het vuur openden op een groep kolbars in Bane, in Rojhilatê, Koerdistan.

Enkele van de 12 gewonde kolbars zijn bij naam genoemd: Salam Muhammedzade, Erselan Rehmani, Yusuf Qîtasi, Fazıl Ehmedi en Eli Abkar.

Minstens 46 kolbars gedood in 2021

Kolbars (ook wel kolber) zijn ladingdragers die handelsgoederen over de staatsgrenzen in Koerdistan brengen. Voor veel mensen, vooral in Oost-Koerdistan, is dit moeilijke en gevaarlijke werk de enige manier om geld te verdienen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Kurdistan Human Rights Network (KHRN) zijn in 2021 zeker 46 Koerdische kolbars omgekomen. Nog eens 122 ladingdragers raakten in het grensgebied gewond door geweervuur ​​van veiligheidstroepen of natuurrampen. Van de 46 kolbars die het leven lieten, werden er 17 gedood door Iraanse troepen en vier door Turkse troepen. Een minderjarige kolbar pleegde zelfmoord nadat grenstroepen zijn muilezels in beslag hadden genomen.

Daarnaast stierven vijf kolbars door lawines, drie door bevriezing, drie door watervallen in de bergen, drie door hartaanvallen tijdens het transporteren van goederen, één door verdrinking in een rivier en negen door verkeersongevallen.