Turkse justitie beschouwt het luisteren naar Koerdische muziek als ‘strafbaar’

17 augustus 2022
  • Turkije

11 vrouwelijke leden van de Democratische Volkspartij (HDP) werden op 14 februari 2021 vastgehouden op beschuldiging van “het voeren van propaganda voor een terroristische organisatie” tijdens een politieke genocide-operatie in de provincie Aydın en haar districten. Terwijl de vrouwen later werden vrijgelaten, werd er een rechtszaak tegen hen aangespannen. De aanklacht die is opgesteld door het Openbaar Ministerie van Aydın is bevestigd door het 2e Hoge Strafhof van Aydın.

De aanklacht noemde gebeurtenissen en persverklaringen als “strafrechtelijk bewijs”, evenals het luisteren naar Koerdische muziek op evenementen. Ook de interviews die de vrouwen in kwestie aan de media hebben gegeven, zijn in de tenlastelegging opgenomen.

De eerste hoorzitting van de zaak tegen de HDP-vrouwen zal op 11 november worden gehouden in het 2e Hoge Strafhof van Aydın.