Soldaten veroorzaken brand in bosgebied van Hakkari

19 augustus 2022
  • Noord-Koerdistan

Al dagen woedt er een bosbrand in het dorp Kavaklı in de noordelijke Koerdische provincie Hakkari, veroorzaakt door gericht artillerievuur van het Turkse leger. De vlammen hebben al hectaren vegetatie vernietigd en breiden zich nu uit naar het dorp Yoncalı, ruim twee kilometer naar het zuiden. Tot nu toe hebben de autoriteiten in de provincie echter geweigerd de brandweer naar het gebied te sturen en blusacties te starten. Pogingen om de brand door de dorpelingen te blussen worden door het leger verhinderd.

De brand in Kavaklı is vorige week vrijdag ontstaan tijdens een militaire operatie waarbij naar verluidt botsingen hebben plaatsgevonden tussen Turkse legereenheden en leden van de Koerdische guerrillaorganisaties HPG (Volksverdedigingskrachten ) en vrouwelijke guerrillastrijders van de YJA Star. Volgens omwonenden werd het bosgebied rond Kavaklı na de gevechten “onderworpen aan massaal artillerievuur” door soldaten – blijkbaar als vergelding.

Ecocide voor anti-guerrilla operaties

In Koerdistan werden in 1925 voor het eerst bosbranden gebruikt voor “counterinsurgency”(anti-guerrilla operaties) . Destijds was het doel om de opstand van Şêx Saîd neer te slaan. Met de hervormingswetgeving en de genocide die in dit kader in Dersim werd gepleegd, werd deze tactiek voortgezet. In de jaren negentig bereikte het zijn hoogtepunt met de vernietiging van meer dan 3.000 Koerdische dorpen. Sinds de Turkse regering in 2015 eenzijdig de vredesbesprekingen met de PKK heeft afgebroken, gaat er geen zomer voorbij zonder het “beleid van de verschroeide aarde”. Ankara brandt systematisch de bossen en gecultiveerde gebieden in Koerdistan af.