Til Temir vanwege bombardementen zonder stroom

2 september 2022
  • Rojava/Noord-en Oost-Syrië

In het gebied van Til Temir stortte vrijdagavond het hele elektriciteitsnet in. Het Turkse leger en aanverwante jihadistische milities richtten zich eerder op een distributiestation. Volgens een woordvoerder van het lokale elektriciteitsbedrijf is een hoogspanningsleiding zwaar beschadigd. Het was de 28e aanval op de faciliteit sinds het begin van het jaar.

Het gebombardeerde distributiestation bevindt zich in het dorp Umm Kahf (Umm al-Keyf), een paar kilometer ten westen van het centrum van Til Temir. Er is een Russische basis in de directe omgeving en de Moskouse troepen hebben nog niet gereageerd op de aanval. Naast Umm Kahf kwamen de nabijgelegen dorpen Tawila en Til Tawil, evenals al-Aboush ten noorden van de stad, onder artillerievuur van de bezettingstroepen. Een granaat afgevuurd vanuit de bezettingszone zou naar verluidt een gezinswoning in Tell Ahmar hebben geraakt. Het is nog onduidelijk of er gewonden zijn gevallen.

Til Temir neemt een sleutelpositie in in de bezettingsplannen van Turkije omdat de snelweg M4 door het stadje loopt. De internationale transportroute wordt beschouwd als de levensader van Noord-Syrië, omdat deze de Eufraat- en Cizîrê-regio’s met elkaar verbindt. Dit maakt Til Temir een van die plaatsen in de autonome regio Noord- en Oost-Syrië die in feite constant onder vuur liggen. Sinds de invasie in oktober 2019 probeert Turkije de door christenen bewoonde stad in de Khabur-vallei te integreren in zijn illegale bezettingszone en voert het een uitputtingsoorlog tegen de bevolking.

Ook drones worden steeds vaker ingezet. Op 18 augustus kwamen vier jongeren om het leven en raakten elf anderen gewond bij een Turkse moordenaarsdrone-aanval ten zuidoosten van Til Temir. Het doelwit van de luchtaanval was een door de Verenigde Naties (VN) gefinancierd educatief centrum voor meisjes in het dorp Şemoka (Shamuqah). Een paar dagen eerder werden twee strijders van de Suryoye Military Council (MFS) gedood door Turks artillerievuur in het noorden van Til Temir.