Britse vakbonden houden vergadering over Koerden op vakbondscongres

8 september 2022
  • Engeland

De Freedom for Öcalan-campagne, gepromoot door Britse vakbonden binnen het Trade Union Congress, zal een bijeenkomst organiseren op het TUC-congres in het Britse Brighton. De bijeenkomst, getiteld ‘Waarom de vakbondsbeweging haar steun voor de Koerdische strijd en vrijheid voor Öcalan moet verdubbelen’, wordt maandag om 12.30 uur gehouden in de Hilton Metropole – Regentschapszaal.

De sprekers zullen zijn:

Simon Dubbins – campagne medevoorzitter en Unite International Director

Vicky Blake – UCU-voorzitter

Lloyd Russell -Moyle – Labour Party MP

Elif Sarican – Koerdische Volksvergadering

Mariela Kohon – Senior International Officer TUC

De vergadering zal worden voorgezeten door Doug Nicholls – GFTU Algemeen secretaris

De organisatoren zeiden tijdens de presentatie van de bijeenkomst: “In de afgelopen 12 maanden is er sprake van een enorme toename van geweld en onderdrukking door de Erdogan-regering tegen oppositiepartijen, vakbondsleden, vrouwen en Koerden. De Turkse staat heeft zich nu teruggetrokken uit het Verdrag van Istanbul dat vrouwen en meisjes beschermt tegen geweld, duizenden vakbondsleden en politici van de oppositie zitten in de gevangenis op beschuldiging van terrorisme, en de Koerdische politieke leider Abdullah Ocalan is onderworpen aan nog strengere maatregelen, ondanks het feit dat hij al meer dan 20 jaar in volledige afzondering in de gevangenis doorgebracht. Met de presidentsverkiezingen in Turkije die in 2023 plaatsvinden, is de kans zeer groot dat onderdrukking en geweld verder zullen toenemen.

Maar het extreme geweld en de repressie van de Turkse staat beperkt zich niet tot zijn eigen grenzen, met het afgelopen jaar een enorme toename van de Turkse militaire agressie tegen Irak, Noordoost-Syrië, Libië en Azerbeidzjan, evenals ernstige bedreigingen tegen Griekenland in de Oostelijke Middellandse Zee. Toch is Turkije er op de een of andere manier in geslaagd zich te presenteren als een eerlijke bemiddelaar in het Oekraïne-conflict, terwijl de NAVO een oogje dichtknijpt voor de agressie van een van haar eigen leden, en terwijl landen als Zweden en Finland capituleren voor de eisen van Turkije om hun oorlog tegen de Koerden bij te staan in hun wanhoop om zich bij de militaire alliantie van de NAVO aan te sluiten. Bespreek met ons welke stappen we kunnen nemen om solidariteit en internationale druk op te bouwen om al diegenen binnen en buiten Turkije te steunen en te verdedigen die streven naar democratie, vrede, vrijheid en gelijkheid en waarom de vrijlating van Öcalan zo belangrijk is voor vrede en stabiliteit in de wijde regio.