Tien medewerkers van het stadsbestuur van Mersin gearresteerd door speciale eenheden

15 september 2022
  • Noord-Koerdistan

Nadat Olcay Kılavuz van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) het stadsbestuur van Mersin had belasterd als een “PKK-nest”, liet het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en tien stadsbestuurders arresteren door speciale eenheden.

De arrestaties werden aangekondigd en krijgshaftig geënsceneerd. Eerst beledigde en bedreigde het parlementslid Olcay Kılavuz van de neofascistische MHP het kemalistische stadsbestuur van Mersin als een “PKK-nest”, waarna het ministerie van Binnenlandse Zaken de appartementen van tien stadsbestuurders liet bestormen. Onder begeleiding van staatsmedia vielen zwaarbewapende Turkse speciale eenheden de appartementen van tien medewerkers binnen. De journalisten van de regimepers maakten foto’s van de gearresteerden en plaatsten die op de voorpagina’s van hun kranten. Kılavuz vierde de operatie en greep het als een kans om opnieuw te ageren tegen het stadsbestuur, een voorbeeld van de afschaffing van alle vrijheid van meningsuiting in Turkije en Noord-Koerdistan. De tien door zwaarbewapende politieagenten gearresteerden worden ervan beschuldigd “propaganda voor de PKK” te hebben gemaakt via posts op sociale media.

“Terreurpropaganda” – een aanklacht om elke kritiek het zwijgen op te leggen

Om te worden vervolgd voor “terroristische propaganda” volstaat het om berichten over oorlogsmisdaden door de Turkse staat te delen zonder enige connectie met de PKK. De rechtbanken voerden aan dat dergelijke berichten “propaganda in de geest van de PKK vertegenwoordigden” en daarom moesten worden vervolgd als “terroristische propaganda”. Het zwaard van Damocles van gevangenschap zweeft boven elk kritisch onderzoek van de acties van het regime.