Veel arrestaties bij politie-aanval op Zaterdagmoeders

21 september 2022
  • Turkije

Voor aanvang van het proces tegen de Istanbulse “Zaterdagmoeders”, werden de advocaten van de verdediging Efkan Bolaç en Meriç Eyüboğlu en twaalf andere mensen met geweld gearresteerd door de politie.

De Zaterdagmoeders zouden samen met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties, politieke partijen en niet-gouvernementele organisaties vóór de hoorzitting voor het gerechtsgebouw een verklaring afleggen aan de pers.

De groep werd geblokkeerd door de politie onder verwijzing naar een eendaags verbod dat was uitgevaardigd door het gouverneurskantoor van het district Kağıthane. Terwijl de Zaterdagmoeders besloten om voor het gerechtsgebouw te wachten tot de hoorzitting, werden ze belegerd en mishandeld door de politie, en velen werden in hechtenis genomen.

14 mensen, waaronder advocaten Efkan Bolaç en Meriç Eyüboğlu die de zaak behandelen, Mensenrechtenvereniging (IHD), ook afdelingshoofd van Istanbul, Gülseren Yoleri, afdelingshoofd Leman Yurtsever van IHD Istanbul en Alper Taş, lid van de Linkse Partij, werden achter hun rug geboeid terwijl ze werden afgevoerd door de politie.

De verdachten worden beschuldigd van het overtreden van de Turkse Assemblee en Demonstratiewet nr. 2911. Als ze worden veroordeeld, riskeren ze tot drie jaar gevangenisstraf. Het onderwerp van de aanklacht is de wake van 25 augustus 2018. Op deze dag kwamen de Zaterdagmoeders voor de 700e keer samen op hun gebruikelijke plaats voor de Middelbare School van Galatasaray  in de straat Istiklal Caddesi in Istanbul om hun vermiste familieleden te herdenken. De politie kwam met waterkanonnen en viel de menigte aan met traangas en rubberen kogels op bevel van minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die de bijeenkomst eerder had verboden vanwege vermeende banden met een “terroristische organisatie”. 47 mensen werden destijds op brute wijze gearresteerd, onder wie familieleden van degenen die spoorloos verdwenen tijdens hun hechtenis (veelal in de jaren ’90), evenals een aantal prominente mensenrechtenactivisten, journalisten en vakbondsleden.