Koerdische en Arabische vrouwen in Irak roepen op tot actie tegen Turkse aanvallen

26 september 2022
  • Irak

Iraakse en Yazidi Koerdische vrouwen hebben gisteren (25 september) een persverklaring afgelegd in de Al Mound Hal in Bagdad over de steeds verdergaande Turkse luchtaanvallen op Irak.

De Iraakse en Koerdische vrouwen verklaarden dat ze een stap hebben gezet tegen de invasie-aanvallen uitgevoerd door de binnenvallende Turkse staat in Zuid-Koerdistan in een poging om “Turkse vliegtuigen te stoppen die de vrede en veiligheid van de regio in gevaar brengen en het Koerdische volk doden. ”

Geïnterviewd door Rojnews, zeiden de activisten dat ze 1 miljoen handtekeningen wilden verzamelen om de invasie-aanvallen van de Turkse staat aan de kaak te stellen.

Esma Shemeri, plaatsvervangend hoofd van de Vredesboodschap Organisatie en activist, riep de Iraakse regering op om bezwaar te maken tegen de invasie van de Turkse staat. Ze benadrukte dat de Iraakse regering stelling moet nemen tegen de Turkse schending van de Iraakse soevereiniteit.

Ala Qeytan, hoofd van het Internationaal Inanna Media Instituut, verklaarde dat alle politieke partijen in Irak hun campagne zouden moeten steunen om een ​​einde te maken aan de bezetting van de Turkse staat. “De Turkse schending van de Iraakse soevereiniteit moet worden voorgelegd aan de Verenigde Naties. Bovendien moeten Iraakse troepen die de Turkse staat van Iraaks grondgebied willen verwijderen, worden gesteund”, voegde Qeytan eraan toe.

De binnenvallende Turkse staat wil zijn invasie in Zuid-Koerdistan en Irak uitbreiden. Het breidt het aantal militaire bases uit, vooral rond de regio’s Duhok en Mosul. Bovendien plundert de Turkse staat de natuur van Irak en Zuid-Koerdistan door bosgebieden in brand te steken.