Solidariteit met de vrouwen in Rojhilat en Iran

26 september 2022

De volksopstand in Oost-Koerdistan en Iran tegen de dictatuur van het Mullah-regime na de staatsmoord op Jina Mahsa Amini gaat over de landsgrenzen heen: al dagen gaan mensen over de hele wereld de straat op om solidariteit te betuigen met de protesten en te demonstreren tegen het vrouwonvriendelijke geweld van een totalitair en patriarchaal systeem. Zaterdag werden op veel plaatsen opnieuw demonstraties gehouden onder het motto “Jin, Jiyan, Azadî” (Vrouwen, Leven, Vrijheid) – de centrale slogan van de Koerdische vrouwenbeweging.

Er waren verschillende protestevenementen in de Noord-Duitse stad Hamburg. ‘s Middags vond een betoging gevolgd door een demonstratie op het traditionele straatfestival in het Schanzenviertel plaats op de Sternschanze, die ook werd gemobiliseerd door de Vereniging van Vrouwen uit Koerdistan in Duitsland (YJK-E). Meer dan 1.000 mensen namen deel, waaronder de Koerdische politicus in ballingschap en voormalig HDP-parlementslid Selma Irmak. Ze sprak over een “nieuw tijdperk van feministisch verzet” en begroette de vrouwen in Oost-Koerdistan en Iran die deelnemen aan de protesten. ‘De bloedzuigende moordenaars hebben misschien een vriend uit ons midden in Jina Mahsa Amini weggerukt. Maar we zullen niet stoppen om onze rechten op te eisen. Het is tijd voor verzet. We zullen vechten en winnen”, zei Irmak.

Verschillende groepen en organisaties namen deel aan de demonstratie, zoals de Koerdische vereniging in Hamburg en de vrouwenraad van Rojbin. De activisten waren op het Schanzenfest vertegenwoordigd met een informatiestand en op het podium werd een toespraak gehouden over de situatie van vrouwen in Oost-Koerdistan en Iran. ‘s Avonds was er weer een rally in het stadscentrum. Een vrouw verbrandde symbolisch een blauwe hoofddoek, anderen sneden hun haar af als teken van protest. Op veel posters keek de beeltenis van de vermoorde Jina Mahsa Amini uit naar de menigte, op borden stond “Jin, Jiyan, Azadî”, “Verdedig jezelf! Wordt georganiseerd! Leef je vrijheid!” en “No 2 Hijab, No 2 Islamic Republic”.

Militant protest in Parijs

Honderden mensen verzamelden zich bij de Fountain of the Innocents in de Franse hoofdstad Parijs om te protesteren tegen discriminatie van vrouwen in Iran en het regeringssysteem daar. Toespraken van de vakbond Solidaires vakbond, de antiracistische beweging MRAP, de Nieuwe Antikapitalistische Partij, de Algerijnse vrouwenbeweging en de Frans-Koerdische Vriendschapsvereniging veroordeelden krachtig de gewelddadige dood van Jina Mahsa Amini en eisten dat vrouwen in Iran en Rojhilat zelfbepaald zijn om te kunnen leven.

“Controle over het vrouwelijk lichaam en de onderdrukking van vrouwen zijn existentieel voor het islamitische regime in Iran”, zei Berivan Fırat namens de Koerdische vrouwenorganisatie TJK-F. Daarom gebruikt het regime puur geweld om de protesten te onderdrukken. De activist riep het publiek op om de mensen in Oost-Koerdistan en Iran die al tientallen jaren in opstand komen tegen het systeem en die op dit moment hun leven riskeren voor grondrechten als vrijheid en democratie, nader te bekijken. “Ze verstoren het systeem. Ze zijn vol moed en onbaatzuchtigheid deze weg ingeslagen om het leven van al hun medevrouwen en metgezellen gemakkelijker te maken. Ze verzetten zich en maken een groot verschil. Ze verdienen het allemaal dat we kijken, luisteren en strijden.”

Toneelstukje “Un violador en tu camino” in Chili

In de Chileense hoofdstad Santiago kwamen vrouwen uit Iran en Oost-Koerdistan, de feministische beweging “Ni una Menos”, internationalisten en activisten van de beweging voor abortusrechten en het 8 maart Platform samen voor de nationale bibliotheek. Eerst werd een spandoek met de Spaanse versie van “Jin, Jiyan, Azadî” op de vloer bevestigd. Daarna voerden verschillende vrouwen de voorstelling “Un violador en tu camino” (Een verkrachter op komst) op. De performance is afkomstig van het kunstenaarscollectief Las Tesis en richt zich zowel tegen femicide als tegen geseksualiseerd en structureel geweld tegen vrouwen.

Nederland

Ook in Nederland werd geprotesteerd. Het protest werd georganiseerd door DEMNED en vond plaats in Rotterdam.

Minstens 54 doden bij protesten

De protesten in Oost-Koerdistan en Iran werden veroorzaakt door de dood van de 22-jarige Jina Mahsa Amini afgelopen vrijdag. De Koerdische vrouw uit Seqiz is door de ‘zedenpolitie’ in Teheran gearresteerd omdat ze haar sluier niet volgens strikte regels zou hebben gedragen. Op het station werd ze tijdens een “les” van de zedenpolitie zo erg mishandeld dat ze overleed. Sindsdien heeft een golf van protesten het land overspoeld, dat nu door 80 steden rolt.

De dictatuur van de mullahs, die al 43 jaar aan de macht is, is van plan om brutaal geweld te gebruiken, ondanks de golf van protesten die zich over het land verspreidt. Dit wordt niet in de laatste plaats ondersteund door berichten over het toenemende aantal dodelijke slachtoffers door het gebruik van scherpe munitie, die de regio binnendringen ondanks flagrante mediacensuur en doorgesneden internetlijnen. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben veiligheidstroepen al minstens 54 demonstranten gedood, honderden gewond en duizenden gearresteerd. Zondagavond waren er opnieuw rellen, onder meer in Teheran en in enkele Koerdische steden.