Jongeren van de Zweedse Linkse Partij protesteren voor de Turkse ambassade in Stockholm

28 september 2022
  • Zweden

Meer dan honderd jonge leden en sympathisanten van de Zweedse Linkse Partij uit Göteborg protesteerden dinsdag voor het Turkse consulaat-generaal in Stockholm tegen de aanvallen op Koerdistan, met vlaggen van de PKK, YPG en YPJ en foto’s van Abdullah Öcalan.De demonstranten marcheerden vervolgens naar het Zweedse parlement en eisten een no-flyzone boven Rojava en riepen op tot een boycot van het toerisme naar Turkije. Onderweg werden verklaringen afgelegd die wezen op de vuile praktijken in Koerdistan en op de moord op een jonge Koerdische vrouw, Jina Mahsa Amini, door de Iraanse zedenpolitie. De demonstranten veroordeelden de systematische vrouwenmoorden in Iran en Turkije en spraken hun solidariteit uit met de opstanden in Rojhilat (Oost-Koerdistan) en Iran.

“We staan hier voor het Zweedse parlement, dat zichzelf beschouwt als een voorvechter van democratie en mensenrechten. In dit parlement worden Iraanse en Turkse politici ontvangen. Zij die praten over democratie en mensenrechten verkopen wapens aan Turkije en Iran, en deze wapens worden gebruikt tegen het Koerdische volk. Het volk van Iran, Syrië en Turkije heeft genoeg van moordenaars en dictators en eist universele rechten. Deze staten vallen de Koerden op brute wijze aan om vermeende ‘veiligheidsredenen’. Niemand praat over de legitieme rechten van het Koerdische volk. Dit is waar we tegen protesteren. Omdat Koerdische vrouwen ISIS hebben verslagen, wil Erdogan wraak nemen voor ISIS”, zei een activist.

De actie werd gesteund door een hiphopgroep die vrijheid eiste voor Abdullah Öcalan.