Dodental raketaanval Iran stijgt naar 14

30 september 2022
  • Oost-Koerdistan

Na de aanvallen van Iran op Zuid-Koerdistan is het dodental opgelopen tot 14. Het jongste slachtoffer is een pasgeborene die hersendood werd geboren. De moeder stierf bij raketaanvallen op een vluchtelingenkamp. Dat hebben de autoriteiten in de KRI bekendgemaakt.

Moeder Reyhane Kanani was 39 weken zwanger toen ze woensdag omkwam bij raketaanvallen op een vluchtelingenkamp in het district Koyê in de buurt van Hewlêr (Erbil). Hoewel ze hersendood was, konden artsen haar hart een paar uur laten kloppen. Daarna bevielen ze van hun zoon, Wanyar, via een keizersnede. De baby is donderdagavond overleden. Het was al hersendood toen het werd geboren.

Iran vuurde woensdag 73 raketten af ​​op de gebieden Hewlêr en Silêmanî, terwijl tegelijkertijd kamikaze-drones werden ingezet. De basiskampen van de in Iran gevestigde Koerdische oppositiepartijen KDP-I (Koerdistan Democratische Partij-Iran), PAK (Koerdistan Vrijheidspartij), PJAK (Partij voor een Vrij Leven in Koerdistan) en Komala werden getroffen door de bombardementen. Ook civiele nederzettingen werden het doelwit. Minstens 58 mensen, velen van hen Peshmerga-familieleden, raakten gewond, van wie sommigen ernstig. Onder hen zijn Zanyar Rahmani, de vader van de baby Wanyar, en verschillende journalisten.

De aanvallen van Iran op gebieden in Zuid-Koerdistan begonnen een week geleden. Het regime in Teheran wil de aandacht afleiden van de volksopstand in het land. Sinds de dood van de 22-jarige Koerdische Jina Mahsa Amini in politiehechtenis door de Iraanse morele politie twee weken geleden, zijn Oost-Koerdistan en Iran in de greep van een massale golf van protesten tegen de heersende geestelijkheid en het systeem van de Islamitische Republiek. De Oost-Koerdische partijen in het zuiden steunen de protesten en veroordelen hun gewelddadige optreden, dat volgens de in Oslo gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR) het leven heeft gekost aan minstens 83 mensen.

Iran gaat door met beschietingen

Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag een officiële protestnota naar de Iraanse ambassadeur in Bagdad gestuurd, waarin wordt gevraagd om onmiddellijke actie om de aanvallen een halt toe te roepen. Irak zal diplomatieke procedures starten om een ​​krachtig antwoord te geven op deze “ernstige” schending van de principes van goed nabuurschap en flagrante minachting voor het Iraakse volk, zei de woordvoerder van het ministerie, Ahmed Al-Sahhaf. Het Iraanse regime bleef onder de indruk: vrijdag gingen de aanvallen op doelen in Zuid-Koerdistan door. Het doelwit van het bombardement door Iraanse grondtroepen is wederom het grensgebied Sîdekan (Bradost). Tot nu toe zijn er granaatinslagen gemeld in nederzettingen aan de voet van de Berbizina-piek en op Çiyayê Helgurd in Balekayetî. Het is nog onduidelijk of mensen gewond zijn geraakt door de aanvallen.