IHR: Ten minste 83 mensen zijn gedood bij protesten na de moord op Jina Amini

30 september 2022

Volgens informatie verkregen door Iran Human Rights zijn bij de landelijke protesten die vorige week zijn aangewakkerd door de politiemoord op Mahsa Amini (Jina), tenminste 83 mensen om het leven gekomen.

Er zijn sterfgevallen geregistreerd in 16 provincies, van Mazandaran tot Koerdistan, van Teheran tot Zanjan.

Aan de andere kant zijn tot dusver duizenden demonstranten en burgeractivisten gearresteerd en het arrestatieproces gaat door.

Aan de staat gelieerde websites hebben video’s gedeeld van valse bekentenissen van demonstranten die, volgens de geschiedenis van de Islamitische Republiek, zijn verkregen onder bedreiging en marteling.

De internettoegang is de afgelopen zeven dagen ofwel ernstig verstoord of volledig afgesloten. Instagram, WhatsApp, Signal, Google Play, App Store en vele andere buitenlandse platforms zijn allemaal uit de lucht en hun websites zijn gefilterd. Volgens bronnen ter plaatse daalt de internetsnelheid aan het eind van de dag tot het punt dat de filterbrekers worden gestopt.

Achtergrond

Jina Mahsa Amini was een 22-jarig meisje uit Saqqez (Koerdistan) dat met haar familie naar Teheran was gereisd om familieleden in Teheran te bezoeken toen ze op 14 september werd gearresteerd door agenten van de Guidance Patrol.

Kort daarna viel ze flauw op het politiebureau van Vozara en raakte in coma. Volgens getuigenverklaringen werd Mahsa geslagen door de arresterende agenten in de politiebus en later op het politiebureau. Op 16 september is officieel verklaard dat ze is overleden in het Kasra-ziekenhuis.