Iraanse schrijfster Darvishi: Het mullah-regime staat op het punt te vallen en is gedoemd in te storten

1 oktober 2022
  • Turkije

Rellen en protesten tegen de moord op een 22-jarige Koerdische vrouw, Jina Mahsa Amini, door de zedenpolitie in Teheran hebben zich over Iran verspreid. Iraniërs die in Istanbul wonen, komen regelmatig samen voor het Iraanse consulaat en veroordelen het mullah-regime dat tientallen demonstranten heeft gedood en honderden heeft gearresteerd tijdens de lopende protestacties.

Een van de Iraanse demonstranten, de verbannen schrijfster Sepideh Darvishi, sprak met ANF Niewsagentschap  in Istanbul.

‘Misogynistisch Iraans regime’

De Iraanse schrijfster Sepideh Darvishi is een van de vrouwen die vervolgd wordt door de onderdrukkende Iraanse staat. De 48-jarige Darvishi ging 5 jaar geleden in ballingschap in Turkije vanwege onderdrukking en bedreigingen in haar land. Ze leidt nu de protesten in Istanbul tegen de moord op Amini. Ze benadrukte dat de Iraanse staat het meest vijandig staat tegenover vrouwen en dat ze er een directe getuige en slachtoffer van was.

Darvishi verklaarde dat ze werd vastgehouden en gemarteld omdat ze het aanbod om namens de Iraanse inlichtingendienst te spioneren niet had aanvaard. “Ik kom uit Bextiari. Ik ben een schrijver en een christen. Een paar jaar geleden kwamen inlichtingenofficieren genaamd “Sipahi” naar onze kerk en vroegen me om voor hen te spioneren. Omdat er mensen zijn die naar de kerk gaan en zich bekeren tot het christendom vanwege de religieuze vervolging op basis van de sharia. Het is in Iran verboden om zich tot het christendom te bekeren en ze executeren degenen die van religie veranderen. Ze wilden dat ik de bekeerlingen identificeerde en inlichtingenofficieren informeerde. Omdat ik dit niet accepteerde, werd ik vastgehouden en gemarteld. Ze sloegen me en bedreigden me met verkrachting. Ze dwongen me een valse verklaring te ondertekenen. Ik werd veroordeeld tot gevangenisstraf. Als laatste redmiddel moest ik mijn land ontvluchten.”

‘Ik kan mijn familie niet bereiken’

Darvishi toonde de sporen van marteling op haar handen en wees erop dat ze zelfs na jaren nog steeds geen pen goed kon vasthouden.

Darvishi zei dat ze zich zorgen maakte over de recente ontwikkelingen in Iran en dat ze vanwege de internetstoringen geen nieuws van haar familie in Teheran kon krijgen.

‘Amini’s moord was de laatste druppel’

Darvishi benadrukte dat de moord op Amini de laatste druppel was voor de Iraniërs en merkte op dat het mullah-regime nu op het punt stond te vallen en gedoemd was in te storten.

De Iraanse schrijfster herinnerde eraan dat mannen en vrouwen schouder aan schouder hebben gevochten tegen het onderdrukkende systeem in Iran. Ze zei dat ze als Iraniërs in ballingschap proberen hun stem te verheffen om hun volk te steunen. “Als Iraniërs willen we in een democratisch en vrij land leven. Dit is onze enige eis, en we zullen het bereiken door te vechten,” voegde ze eraan toe.