CPT- delegatie terug van bezoek op Imrali

3 oktober 2022
  • Turkije

Een delegatie van het Comité ter voorkoming van Foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (CPT) van de Raad van Europa bracht van 20 tot 29 september 2022 een ad-hocbezoek aan Turkije.

CPT zei in een schriftelijke verklaring op maandag 3 oktober dat het hoofddoel van het bezoek was om de behandeling en de omstandigheden van detentie van vreemdelingen in vreemdelingenbewaring te onderzoeken, evenals de procedures die op hen werden toegepast in het kader van hun verwijdering.

Ter gelegenheid van het bezoek ging de delegatie ook naar Imralı, om de behandeling en detentieomstandigheden van alle (vier) gevangenen die momenteel in de inrichting worden vastgehouden, te onderzoeken. In dit verband werd bijzondere aandacht besteed aan de gemeenschappelijke activiteiten die de gevangenen worden aangeboden en hun contacten met de buitenwereld.

PKK-leider Abdullah Öcalan en zijn medegevangenen Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım en Veysi Aktaş in Imrali zijn jarenlang onderworpen aan verergerd isolement en werden belet ontmoetingen met zowel familieleden als advocaten te hebben.

Het CPT is het enige internationale orgaan dat de bevoegdheid heeft om gevangenissen te bezoeken zonder de toestemming van regeringen in de 46 lidstaten van de Raad van Europa. CPT heeft sinds 1999 8 keer een delegatie naar Imrali gestuurd, en slechts 3 keer in de afgelopen 10 jaar. Het laatste bezoek van een zeskoppige CPT-delegatie vond plaats in mei 2019.

Tijdens het bezoek ontmoette de delegatie Süleyman Soylu, minister van Binnenlandse Zaken, Savaş Ünlü, hoofd van het voorzitterschap van Migratiebeheer, en hoge functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken (inclusief het Algemeen Commando van de Gendarmerie en het Commando Kustwacht). De delegatie heeft ook overleg gepleegd met Akın Gürlek, vice-minister van Justitie, en Enis Yavuz Yıldırım, directeur-generaal van gevangenissen en detentiecentra, evenals met andere hoge ambtenaren van de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken, over de uitvoering van langdurige aanbevelingen van het CPT met betrekking tot de gevangenis van Imralı.

Aan het einde van het bezoek presenteerde de delegatie haar voorlopige opmerkingen aan de Turkse autoriteiten.