KNK roept vrouwen op de straat op te gaan in het kader van: ‘Jin Jiyan Azadî’

4 oktober 2022
  • Brussel

Activiste en academicus Nagihan Akarsel, redacteur van het tijdschrift Jineology en lid van Jineologie Onderzoekscentrum werd dinsdagochtend rond 10.00 uur lokale tijd het doelwit van een gewapende aanval in de stad Sulaymaniyah in Zuid-Koerdistan (Noord-Irak).

Akarsel, een figuur die bekend staat om haar werk over vrouwen, Jineologie en vrouwenjournalistiek, werd geboren in de Turkse provincie Konya en woonde al vele jaren in Sulaymaniyah als onderdeel van haar studie Jineologie. In het kader van een project werkte de journaliste-schrijfster aan de oprichting van een Jineologie Academie en een bibliotheek van Koerdische vrouwen in Sulaymaniyah.

De Vrouwencommissie van het Koerdistan Nationaal Congres (KNK) heeft een verklaring vrijgegeven waarin wordt opgeroepen tot actie na de moord op Nagihan Akarsel.

De verklaring van de Vrouwencommissie van KNK houdt het volgende in:

“Vanmorgen werd de academica en wetenschapper van Jineologie (Wetenschap van Vrouwen) Nagehan Akarsel vermoord in Zuid-Koerdistan. Nagihan Akarsel was een van de vrouwen die de “Jin, Jiyan, Azadi [Vrouwen, Leven, Vrijheid]-filosofie” implementeerde als het principe van de vrouwenrevolutie in de 21e eeuw in Koerdistan. De Academie voor Jineologie in Sulaymaniyah, waar Nagehan Akarsel een leider was, is expliciet betrokken bij een sociaalwetenschappelijke revolutie tegen alle vormen van patriarchale repressie.

Het Erdogan-regime, dat de democratische revolutie via de Koerdische vrouwenbeweging ziet als een bedreiging voor het behoud van de macht, beoefent femicide in zijn genocide. Daarom is de Turkse uitroeiingsstrategie een symbiose tussen genocide en feminicide.

Zolang er geen vastberaden beleid is van de kant van de politieke leiding van PUK (Patriottische Unie van Koerdistan) in Sulaymaniyah en de Iraakse regering in Bagdad, zal Erdogan zijn oorlog blijven voeren tegen de Koerden, evenals in Syrië en Irak, buiten zijn grenzen. De moord op Nagehan Akarsel is de vijfde buitengerechtelijke executie van politieke en sociale activisten in Sulaymaniyah [Iraaks Koerdistan] dit jaar.

Naast de PUK en de Iraakse centrale regering worden ook de NAVO, de EU en de Raad van Europa opgeroepen om de buitengerechtelijke executies van Turkije te stoppen, aangezien Turkije hun partner is. De moord op Nagehan Akarsel is ook gericht op alle vrouwen die sinds het begin van de onrust in Iran strijden met hun slogan “Jin, Jiyan, Azadî”, wat een sprankje hoop op een betere toekomst biedt.

We roepen alle vrouwen in het bijzonder in Zuid-Koerdistan, maar ook vrouwen in heel Koerdistan en daarbuiten, op om een duidelijk standpunt in te nemen tegen deze buitengerechtelijke executies. Om dit te doen, moeten vrouwen de straat op gaan en ‘Jin Jiyan Azadî’ roepen in alle talen van de wereld.

Want een toekomst met democratie, vrijheid en gelijkheid is alleen mogelijk als die wordt geleid door vrouwen met de traditie van “Jin, Jiyan, Azadî”.

We moeten een einde maken aan de heerschappij van het patriarchaat, dat in deze eeuw, met dictaturen, fascisten, despoten en agressors, steeds meer mensen, natuurlijke habitats en de hele omgeving vernietigt voor hun eigen persoonlijke hebzucht en macht.

Met “Jin Jiyan, Azadî” is dit mogelijk. Laten we gezamenlijk onze stemmen verheffen tegen het patriarchaat, dictators en de vijanden van de mensheid overal ter wereld met de slogan “Jin Jiyan, Azadî”.”