Jineology Academy roept regering Zuid-Koerdistan op om moordenaars van Nagihan Akarsel te vinden

5 oktober 2022

De Jineology Academy heeft een schriftelijke verklaring afgelegd over de moord op Nagihan Akarsel, een lid van het Jineology Research Center.

De verklaring zei dat de moord op Akarsel werd gepleegd door fascistische en hegemonische krachten tegen vrouwen over de hele wereld die zich verzetten, en voegde eraan toe: “Deze aanval, die zich ontwikkelde als een voortzetting van de brute moorden op Yasin Bulut, Mehmet Zeki Çelebi en Suheyl Xurşid, belast het bestuur van de regering van Bashur Koerdistan om de moordenaars zo snel mogelijk te vinden.”

De verklaring vervolgde: “Nagihan leidde de universitaire jeugdbeweging, de pers en Jineologie-studies. Ze bracht lange tijd door in de Koerdische strijd voor vrouwenvrijheid en verzette zich jarenlang in de gevangenis vanwege haar inzet. Tijdens de moeilijkste jaren van de Rojava-vrouwenrevolutie werkte ze vooral in Afrin met grote moed en vastberadenheid.”

De verklaring voegde toe: “Ze raakte de zielen en harten van de vrouwen in Shengal die de meest ernstige ISIS-brutaliteit hebben meegemaakt, en voerde veldonderzoek op dit gebied uit om hun sociologie en geschiedenis aan het licht te brengen. Terwijl ze leiding gaf aan de vrouwen van Bashur Koerdistan (Zuid Koerdistan of Iraaks Koerdistan), die de zwaarste gevolgen ondervonden van het fascisme en het beleid van de natiestaat, werd ze op brute wijze vermoord door de duistere mentaliteit van de Turkse bezetter. We roepen alle vrouwen van Bashur Koerdistan op, om in de persoon van Shahnaz Ibrahim en Kafiye Süleyman, druk uit te oefenen op de regering om deze politieke moord te verlichten, en om de acties te leiden om zich te verenigen met de vrouwenrevolutiegolf die in Rojhilat Koerdistan rond de Jin- Jiyan-Azadi-slogan.”