YPG-commandant Koçero Batman gedood bij Turkse drone-aanval in Kobanê

6 oktober 2022
  • Rojava/Noord-en Oost-Syrië

Het Algemeen Commando van de Volksbeschermingseenheden (YPG) kondigde het martelaarschap aan van commandant Koçero Batman bij een Turkse drone-aanval in Kobanê.

Volgens YPG-informatie werd Koçero Batman, wiens burgerlijke naam Hasan Demirtaş was, in 1983 geboren in de noordelijke Koerdische provincie Batman. Zijn jeugd werd gekenmerkt door de onderdrukking van het Koerdische volk door de Turkse staat en het onbedwingbare verzet ertegen, volgens de YPG-verklaring, waarin stond: “Kameraad Koçero leerde het ware gezicht van de vijand kennen in zijn jeugd en ontwikkelde een patriottische persoonlijkheid met een vrije geest. Hij was woedend tegen de vijand en begon op jonge leeftijd deel te nemen aan revolutionair werk om de aanvallen op zijn volk te wreken.”

In 2001 trad Koçero Batman toe tot de Koerdische bevrijdingsbeweging. Als guerrillastrijder verbleef hij in veel verschillende gebieden, van het Zagros-gebergte tot Dersim. Toen ISIS Kobanê in 2014 aanviel, kwam hij naar Rojava en verdedigde de stad tegen de jihadisten. De YPG-verklaring vervolgde:

“Met zijn jarenlange ervaring in guerrillaoorlogvoering nam hij als vooraanstaand commandant deel aan dit onvergelijkbare verzet. Ondanks de brute aanvallen van ISIS zette hij geen stap terug en speelde hij een grote rol in de nederlaag van ISIS. Na de slag voor Kobanê nam hij als een moedige commandant deel aan de bevrijdingsoffensieven in Raqqa, Manbij, Ain Issa en Tabqa en streed tot de overwinning. Daarbij raakte hij verschillende keren gewond. Elke blessure leidde tot een nog sterkere deelname en nieuwe successen.

Met zijn houding was kameraad Koçero een rolmodel voor zijn metgezellen op alle werkplekken. Hij werkte zelfs onder de moeilijkste omstandigheden met grote motivatie en enthousiasme en vervulde met succes de taken die hem toekwamen. Als strijder en commandant was hij een rolmodel.”

Het YPG-commando betuigde zijn medeleven aan de familie en de volkeren en zwoer dat de strijd van de martelaren met overwinning zou worden bekroond.

De ID-informatie van de YPG-commandant is als volgt:

Guerrillanaam: Koçero Batman

Voor-Achternaam: Hasan Demirtaş

Naam moeder: Aycan

Vaders naam: Ahmet

Geboorteplaats en -datum: Batman – 1983