Dodelijke aanval op PUK-officier in Hewlêr

7 oktober 2022
  • Zuid-Koerdistan

Een inlichtingenofficier van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) is omgekomen bij een aanslag met een autobom in de hoofdstad van de Koerdische regio van Irak (KRI). Dat heeft het directoraat Terrorismebestrijding bekendgemaakt. Het slachtoffer is Hawkar Abdullah Rasul. De 41-jarige was lid van de Veiligheidsraad van de KRI en was een hoge functionaris van de antiterroristische eenheden van de PUK. Vier andere mensen raakten gewond bij de aanval.

Wat is er bekend over de aanslag?

De aanval op Rasul vond vrijdag plaats in de wijk 32 Park, ten westen van het centrum van Hewlêr (Erbil). Een explosief dat vermoedelijk onder zijn geparkeerde voertuig was geïnstalleerd, explodeerde op de openbare weg en de auto vatte direct na de ontploffing vlam. In het voertuig zaten ook de vrouw van Rasoul, hun twee kinderen en de zus van de officier. Ze worden behandeld in een ziekenhuis en hun leven is niet in gevaar.

Er is momenteel geen informatie over de daders

De veiligheidsautoriteiten van het KRI hebben op dit moment geen aanwijzingen over de dader of daders. Wat echter opvalt, is dat de aanval enkele dagen na een ontmoeting tussen de Turkse inlichtingenchef Hakan Fidan en de leiding van het extreemrechtse Turkmeense Front (ITC) in Hewlêr plaatsvond.

Hawkar Abdullah Rasul (links) met Lahur Şêx Cengî Talabanî, de voormalige covoorzitter van de YNK

Turkse daders?

Terwijl de Koerdische Democratische Partij (KDP), die de regio rond Hewlêr controleert en de KRI-regering domineert, fungeert als een verlengstuk van de Turkse staat en zelf betrokken is bij vele moorden en ontvoeringen, is de PUK, die de regio rond Silêmanî controleert, eerder kritisch over de uitbreidingsinspanningen van Turkije. De PUK is momenteel de focus van de leiding in Ankara, ook tegen de achtergrond van het betrappen van de moordenaars van de aanval op Nagihan Akarsel. De Koerdische journalist en wetenschapper werd dinsdag doodgeschoten voor haar appartement in Silêmanî, blijkbaar op instigatie van het MIT. Het vuurpeloton probeerde nog te ontsnappen naar Hewlêr, maar werd gearresteerd bij de laatste PUK-checkpoint.