PACE-commissie roept op tot dringende politieke actie tegen de gewelddadige onderdrukking van vrouwen in Iran

11 oktober 2022

In een verklaring die vandaag unaniem is aangenomen tijdens haar vergadering, veroordeelde de Commissie Gelijkheid en Non-discriminatie van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) de onderdrukking en ontkenning van de rechten van Iraanse vrouwen en meisjes, en riep op tot een einde aan de door de staat geleide gewelddadige reactie op de opstand, terwijl hij zijn solidariteit betuigde met de demonstranten.

“Het is vandaag gevaarlijk om een vrouw of een meisje te zijn in Iran en de Europese leiders moeten dergelijke onaanvaardbare bedreigingen voor het leven van vrouwen en schendingen van hun vrijheden aan de kaak stellen en bestrijden”, aldus de commissie.

Volgens de commissie gaat het niet alleen om solidariteit, maar ook om concrete actie, het aangaan en versterken van de dialoog met onderdrukte vrouwen in Iran en het bieden van gerichte hulp.

“Ik wil je uitnodigen om een ​​stem te zijn voor deze mensen, door alle instrumenten en instellingen te gebruiken die tot je beschikking staan ​​om hun onderdrukking een halt toe te roepen”, zei Azadeh Rojhan Gustafsson, een lid van de Zweedse delegatie naar PACE, van Iraanse nationaliteit, en een lid van van het Bureau van ‘Women@PACE’.

Geconfronteerd met de huidige uitdagingen en de terugval die in sommige landen is waargenomen, heeft de Commissie Gelijkheid ook een hoorzitting gehouden om de vooruitgang te beoordelen die is geboekt bij de uitvoering van het Verdrag van Istanbul.

De hoorzitting werd geopend door Zita Gurmai (Hongarije, SOC), algemeen rapporteur voor geweld tegen vrouwen, die momenteel een rapport voorbereidt over de voortgang en uitdagingen in deze kwestie, gebaseerd op de ervaring van leden van de Assemblee in hun respectieve landen en op evaluatierapporten van de Groep van deskundigen inzake actie tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (GREVIO).

Andere deelnemers waren onder meer PACE-voorzitter Tiny Kox, GREVIO-voorzitter Iris Luarasi en Marie Fontanel, voorzitter van het Comité van de partijen bij het Verdrag van Istanbul en permanent vertegenwoordiger van Frankrijk bij de Raad van Europa.