Jineolojî Academie: “We zetten het werk van Nagihan Akarsel voort”

13 oktober 2022

Een week geleden kwam Nagihan Akarsel om het leven bij een aanslag in Silêmanî. De Jineolojî Academy bedankt voor het medeleven en legt uit dat de feministische journalist een kaars van hoop heeft aangestoken die nooit uit zal gaan.

De overdracht van het lichaam van Nagihan Akarsel uit Zuid-Koerdistan naar Turkije zal waarschijnlijk pas woensdag plaatsvinden. De kist zou eigenlijk 11 oktober van Hewlêr (Erbil) naar Ankara worden gevlogen. Vanwege formaliteiten die nog in behandeling zijn bij het Iraakse ministerie van Volksgezondheid, moest de overbrenging naar Ankara en vandaar naar Gölyazi in Konya-Cihanbeyli worden uitgesteld tot morgen.

Ondertussen bedankte de Jineolojî Academie voor de talrijke blijken van medeleven na de moord op de Koerdische journalist en academicus een week geleden in Silêmanî. “Namens Jineolojî Academie bedanken we alle individuen, organisaties, politieke partijen en vrijheidsstrijders die ons hun berichten per telefoon, e-mail en via digitale media hebben verzonden. Dank aan iedereen die hun medeleven en steun betuigde en zich uitsprak tegen deze politieke moord. We bedanken iedereen die bij ons was tot we Hevala Nagihan naar Noord-Koerdistan overbrachten. Bedankt aan alle mensen die opkwamen voor Nagihan en Nagihan omarmden met een opstandige geest. We bedanken alle vrouwen die tijdens dit proces niet stopten met schreeuwen ‘Jin, Jiyan Azadî’ (Vrouw, Leven, Vrijheid)”, zei de Jineolojî Academie in een verklaring die maandag werd vrijgegeven.

‘Nagihan hield van haar land en was internationalist’

“Als gisteren het verspreiden van de ‘Jin, Jiyan, Azadî’-filosofie en Jineolojî de droom was van Nagihan Akarsel, is het vandaag de droom van honderden vrouwen die strijden voor vrede en vrijheid. Nagihan heeft haar hele leven gestreden voor de vrijheid van vrouwen en een vrij leven. Ze hield van haar land, ze was een Welatparez [Koerd die van haar land houdt]. Hoezeer ze ook van haar land hield, ze stak de grenzen van haar land over en werd internationalist. Haar geest ging verder dan de grenzen. Ze was zeer toegewijd aan de eenheid van Koerdische vrouwen. Nagihan had een grote droom. Ze wilde de geschiedenis van Koerdische vrouwen schrijven, werken van Koerdische vrouwen verzamelen, een situationeel netwerk van vrouwen in Koerdistan opbouwen en vrouwenwetenschap promoten, de Jineolojî. Ze werkte onvermoeibaar om haar dromen waar te maken. Samen met een groep militante, vrije vrouwen ontwikkelde ze het project van het archief-, onderzoeks- en bibliotheekcentrum voor Koerdische vrouwen. Onze vriendin Nagihan werkte onvermoeibaar door om de basis voor dit project te leggen, tot de dag (10/04/2022) toen ze op brute wijze werd vermoord in de wijk Baxtiyarî in Silêmanî door de sinistere handen van de fascistische en bezitterige mentaliteit van de Turkse staat en zijn lokale partners”, leggen de leden van de Jineolojî Academie uit.

“Maak Nagihan’s dromen jouw dromen”

Jineolojî Academie roept op om het werk van Nagihan Akarsel voort te zetten: “Wij, Jineolojî Academie en de vrienden van Nagihan, zullen onze strijd voortzetten, nooit opgeven en nooit moe worden. Hevala Nagihan stak een kaars van hoop aan. We laten deze kaars niet uitgaan. Moge hun geest en strijd voortleven in ons werk en onze strijd. Door onze studies zullen we een kennis en wetenschap creëren met gevoelens, geweten en ethiek. Zoals Hevala Nagihan zei: Een van het geweten gescheiden wetenschap wordt immoreel, verwaarloosd, verliest haar betekenis en wijkt af van de waarheid.

Iedereen bedankt voor het moedig bijwonen van de ceremonie die haar naar huis stuurde. We nodigen iedereen uit om de uitvoering van de projecten die Nagihan is gestart te steunen. We nodigen je uit om de dromen van Nagihan Akarsel tot je dromen te maken. We roepen op om het proces te volgen totdat de moordenaars van Nagihan Akarsel voor het gerecht zijn gebracht en om op te staan ​​tegen de bezetting die ons land wordt opgelegd.”

Wie was Nagihan Akarsel?

Nagihan Akarsel kwam uit Konya, Turkije en was een bekende figuur in de Koerdische gemeenschap en in de internationale Jineolojî-beweging, na dertig jaar politiek actief te zijn geweest. Ze studeerde journalistiek in Ankara en werkte lange tijd als journalist en auteur, onder meer op de redactie van het tijdschrift “Jineolojî”. Vanwege haar betrokkenheid bij de Koerdische beweging zat ze jarenlang gevangen in Turkije en zat na 1994 tijdelijk in een cel met de Koerdische politica Leyla Zana. In Rojava promootte ze educatief werk op het gebied van Jineolojî en deed ze onderzoek naar de geschiedenis van vrouwen in Afrin. In Shengal deed ze veldonderzoek naar de situatie van vrouwen na de genocide en femicide gepleegd door “Islamitische Staat” (IS). Meest recentelijk werkte ze met vrouwen uit Zuid-Koerdistan in het onderzoekscentrum voor Jineolojî. Een van haar lopende projecten was de oprichting van een Koerdische vrouwenbibliotheek. Op 4 oktober 2022 werd Nagihan Akarsel doodgeschoten voor haar appartement op weg naar de vrouwenbibliotheek in Silêmanî. Ze werd geraakt door elf kogels. De Turkse ambassadeur in Irak, Ali Riza Güney, heeft toegegeven dat zijn regering verantwoordelijk was voor de misdaad.

Vijf moordpogingen in één jaar

Turkije werd er al vroeg van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de moord op Akarsel. In het geval van vier andere Koerden die sinds september 2021 het doelwit zijn van vuurwapenaanvallen in de Koerdische regio van Irak – slechts één van de slachtoffers overleefde met ernstige verwondingen – werden de aanvallen toegeschreven aan de Turkse geheime dienst MIT. Haar agenten bewegen zich vrij in de regio en worden gesteund door de regerende Democratische Partij van Koerdistan (KDP) met verkenning en informatie. Het gebied dat het controleert, wordt al jaren beschouwd als de uitvalsbasis van het MIT. De strafrechtelijk verantwoordelijken hoeven daarom niet bang te zijn voor juridische gevolgen van aanvallen op Koerdische persoonlijkheden. Het is geen toeval dat de Koerdische beweging de Barzanî-partij ervan beschuldigt directe verantwoordelijkheid te dragen voor de aanslagen.

Identiteit vermoedelijke huurmoordenaar nog onduidelijk

De vermoedelijke moordenaar van Nagihan Akarsel worden nog steeds vastgehouden door de politie van Silêmanî. Volgens de veiligheidsautoriteiten van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) werden ze op de dag van de misdaad bij Koyê gepakt – bij de controlepost die de grens markeert tussen de invloedsgebieden van de PUK en KDP. Zijn identiteit is nog steeds niet bekend gemaakt.