Website ‘Vigil for Öcalan’ publiceert interview met advocaat Ibrahim Bilmez

16 oktober 2022

De website Vigil for Öcalan publiceerde een interview met een van de advocaten van de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan, Ibrahim Bilmez.

Ibrahim Bilmez, een van de advocaten van Öcalan, was deze week in Straatsburg. Hieronder staat een interview met hem, bewerkt om het lezen te vergemakkelijken.

Bilmez zei: “Dit is niet de eerste keer dat we hier in Straatsburg zijn. We komen al jaren. Als advocaten van Abdullah Öcalan hebben we geprobeerd te doen wat we kunnen in het rechtssysteem hier. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is de hoogste justitiële instelling in Europa, en als advocaten van Öcalan hebben we lopende zaken in de rechtbank en andere zaken uit het verleden. Sommige eerdere beslissingen waren positief en andere negatief. We werken eraan om de positieve beslissingen in praktijk te brengen, omdat Turkije niet eens de beslissingen van de rechtbank uitvoert. Net zoals het Koerdische volk al jaren een wake houdt voor de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zo komen wij ook al jaren hierheen om te kijken of  hun beslissingen worden uitgevoerd en wat we nog meer kunnen doen.”

Met betrekking tot de uitspraak van het Hof van 2014 waarin werd vastgesteld dat Öcalan’s gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating hem het fundamentele ‘recht op hoop’ ontzegde, dat vorig jaar uiteindelijk werd bekeken door het Comité van Ministers van de Raad van Europa, zei Bilmez: “Turkije kreeg tot eind september om te reageren. Er is echter niets besproken tijdens de vergadering van het Comité van Ministers in september. We wachten af ​​of het op de agenda staat voor de volgende vergadering, en NGO’s in Turkije werken aan een voorstel voor de commissie om te proberen dit naar voren te schuiven.

Aan de ene kant probeert Turkije alles uit te stellen – het voert niet uit wat wordt geëist en speelt tijd. En aan de andere kant helpt de Raad van Europa Turkije daarbij. Ze houden niet vast aan de fundamentele principes en waarden waarvoor ze zijn ingesteld, maar helpen Turkije effectief om ze te ontwijken. Wakes buiten de Raad en op andere plaatsen kunnen meer druk uitoefenen op de Raad en op het Europese rechtssysteem. Rechten kunnen niet worden verkregen zonder strijd. Dit is een ongelukkige realiteit.

Het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT) [dat in september de İmrali-gevangenis bezocht], bezoekt al bijna 24 jaar İmrali. Door de jaren heen hebben we hen altijd op de hoogte gehouden van de situatie, en ze hebben het zelf gezien, en hun rapporten somden enkele van de onrechtvaardigheden op. Door de jaren heen ontmoeten we ze, en ze zeggen: ‘Ja, we zijn op bezoek geweest. Over het bezoek kunnen we niets zeggen. We zullen een rapport opstellen en dit aan de geïnteresseerde staten geven, en als en wanneer ze akkoord gaan, zullen we het openbaar maken. Voor die tijd is er geen informatie beschikbaar.’ We hopen dat het deze keer geen jaar of zelfs zes maanden duurt. Het is negentien maanden geleden dat we informatie van onze cliënt hebben gekregen.”

Bilmez voegde toe: “In de rapporten van het CPT zijn er kritieken en dingen die moeten worden veranderd – zoals het toestaan van bezoeken van familie en advocaten. Maar wie gaat eisen dat dit gebeurt? Er is al die tijd niets gebeurd.

Het doel van de internationale samenzwering [die leidde tot de ontvoering van Öcalan] was hem te vernietigen. Het was niet alleen tegen Öcalan, maar ook tegen het Koerdische volk en de Koerdische vrijheidsstrijd. Ze kregen echter niet het verwachte resultaat. Öcalan is geïsoleerd in İmralı, maar zijn gedachten en ideeën zijn gegroeid – niet alleen in Koerdistan, maar in de hele wereld. We hebben gezien wat er gebeurde in Rojava, het verzet tegen Daesh (ISIS), en nu in Iran, waar vrouwen op straat de slogan van Öcalan schreeuwen: Jin, Jiyan, Azadi. (Vrouwen, Leven, Vrijheid). Het begrip van Öcalan, zowel in de regio als internationaal, is met de tijd gegroeid.”

Bilmez sprak ook over het belang van het verwijderen van de PKK van de lijsten van terroristische organisaties en zei: “Dit is erg belangrijk omdat het de weg opent naar een democratische en vreedzame oplossing voor de Koerdische kwestie. Het schrappen van de PKK van de terreurlijst is belangrijk om een ​​einde te maken aan de ontkenning en vernietigingsbeleid dat door Turkije en ook door de internationale machten op het Koerdische volk is toegepast. Het zal de mogelijkheid openen voor een echte oplossing die voldoet aan de rechten van het Koerdische volk. Als u volhoudt dat de PKK een terroristische organisatie is, kan Turkije niet worden gedwongen om de kwestie met terroristen op te lossen. De staten die de PKK op een terreurlijst hebben gezet, willen de Koerdische kwestie die ze 100 jaar geleden hebben gecreëerd niet oplossen. Wij vragen, wat is hun aanpak om de Koerdische kwestie op te lossen? Welke rechten hebben Koerden?

Koerden voeren de strijd al veertig jaar, samen met hun vrienden over de hele wereld, en elk van die vrienden heeft hun eigen inbreng toegevoegd. Wij geloven in internationale solidariteit en dat groeiende solidariteit belangrijker zal zijn bij het oplossen van niet alleen de Koerdische kwestie, maar ook de universele problemen waarmee het verband houdt. Daarom roepen we iedereen op om te begrijpen dat vrijheid voor Öcalan vrijheid is voor het Koerdische volk, en vrijheid voor de Koerden is ook jouw vrijheid. Met deze kennis kunnen we de internationale solidariteit versterken.”