HSM publiceert namen van 17 guerrillastrijders gedood door Turkse chemische wapens

18 oktober 2022
  • Zuid-Koerdistan

Het hoofdkwartier van het Volksverdedigingscentrum (HSM) publiceerde de namen van 17 guerrillastrijders die op verschillende tijdstippen werden gedood bij Turkse chemische wapenaanvallen in Zuid-Koerdistan (Noord-Irak).

De verklaring van HSM die dinsdag werd gepubliceerd door ANF Nieuwsagentschap, omvat het volgende:

“Het Turkse speciale oorlogsregime onder leiding van de AKP/MHP-regering negeert het internationale oorlogsrecht bij haar invasie van Zuid-Koerdistan. Het pleegt het meest verschrikkelijke staatsterrorisme tegen ons volk, tegen onschuldige mensen en burgers en tegen alle strijdkrachten die strijden voor vrijheid. Het regime gebruikte en blijft internationaal verboden bommen en chemische wapens en gifgas gebruiken in de gebieden Zap, Avaşîn en Metîna. Deze aanval begon in februari 2021 in Gare/Siyanê. In de gebieden van Siyanê in Gare, Zendûra in Metîna, Mamreşo in Avaşîn, Girê Sor, Aris Faris, Girê Kartal en Werxelê, voerde het Turkse leger in 2021 367 aanvallen uit met internationaal verboden explosieve en chemische wapens, waarbij 46 van onze kameraden omkwamen.

Hoewel de schendingen van het internationaal recht en de misdrijven tegen de menselijkheid door de Turkse staat onder oorlogsmisdaden vallen, hebben de relevante internationale instellingen een oogje dichtgeknepen en blijven ze dat doen. De Turkse staat begaat allerlei soorten misdaden tegen de menselijkheid tegen onze guerrillastrijders die hun recht op legitieme zelfverdediging uitoefenen binnen het kader van de legitieme, humanitaire en democratische rechten van het Koerdische volk. Deze aanvallen worden uitgevoerd met steun van de NAVO. Aangemoedigd door het welwillende stilzwijgen van de internationale organisaties heeft het AKP/MHP-regime een nieuw concept ontwikkeld voor de invasie van Zuid-Koerdistan voor het jaar 2022. Dit concept is volledig gebaseerd op het gebruik van verboden bommen en chemische wapens.

Hoewel het Turkse leger in het verleden op verschillende plaatsen en tijden sporadisch verboden bommen en chemische wapens heeft ingezet, werd deze praktijk in 2021 en vooral in 2022 systematisch. Tijdens de zes maanden durende oorlog tussen 14 april en 14 oktober 2022 gebruikte het Turkse leger bommen en chemische wapens 2467 keer verboden. De identiteit van 27 kameraden die bij deze aanslagen zijn omgekomen, is al onthuld in eerdere verklaringen. Onlangs zijn nog 17 van onze commandanten en metgezellen door dezelfde wapens gedood.

“Turkse leger gebruikt intensief chemische wapens”

De delegaties die naar de regio kwamen om het gebruik van verboden wapens te onderzoeken en te analyseren, werden verhinderd door de KDP-troepen (Koerdische Democratische Partij) die de regio controleren. Een van deze delegaties reisde tot aan de stad Amêdî, vijf kilometer van waar deze wapens werden gebruikt, maar mocht geen onderzoek doen. Onder de moeilijkste oorlogsomstandigheden en bombardementen hebben onze troepen echter veel documenten en afbeeldingen aan het publiek gepresenteerd die de oorlogsmisdaden van het Turkse leger bewijzen. Deze documenten zijn echter slechts fragmentarisch. Desalniettemin was het democratische publiek niet attent en gevoelig genoeg, en de betrokken instellingen spraken zich niet uit en maakten geen sterk bezwaar. De speciale oorlogsregering van de AKP/MHP heeft hier kracht uit gehaald en maakt vooral de laatste maanden veel intensiever gebruik van verboden bommen en chemische wapens. Dit komt omdat het geen resultaten kan boeken in de oorlog tegen de guerrilla’s en vastzit.

“Tactieke kernbommen, thermobarische bommen en fosforbommen”

Naast gassen van verschillende toxiciteit, is aangetoond dat het Turkse leger verschillende soorten verboden bommen heeft gebruikt. Het Turkse leger gebruikt tactische kernwapens in combinatie met gifgas om tunnelsystemen te vernietigen en nauwe gebieden te besmetten. Deze bommen zijn geen kernwapens die straling uitzenden over een groot gebied, maar verboden explosieven die hun vernietigende kracht ontketenen door hoge druk en hitte af te geven, waardoor ze in een smal gebied doden. Thermobare bommen en fosforbommen hebben ook vergelijkbare eigenschappen bij gebruik. Als de onderzoeksdelegaties niet worden verhinderd om naar het slagveld te reizen en veiligheid wordt geboden, zal blijken dat de Turkse staat verboden wapens heeft gebruikt. Als Volksverdedigingstroepen verklaren we duidelijk dat we alle delegaties zullen steunen die binnen onze mogelijkheden met dit doel komen.

In de afgelopen dagen werden negen van onze kameraden gedood in het Şikefta Birîndara-gebied in de Zap-regio, vijf in het Karker-gebied en drie in het Werxelê-gebied in Avaşîn bij de aanvallen met verboden bommen en chemische wapens. Onder deze vrienden is kameraad Baz (Mehmet Can Evren). Zijn dood was al aangekondigd, maar de reden van zijn dood was uit voorzorg anders gepresenteerd, om niet aan te tonen dat het wapen dat door de vijand werd gebruikt effectief was.

Het Turkse leger blijft deze oorlogsmisdaden plegen in de gebieden Şikefta Birîndara, Karker, Werxelê, Girê Hakkarî, Girê FM, Girê Cûdî, Girê Amediyê en de dorpen Sîda en Çemço, waar het verzet voortduurt. Het is ook duidelijk dat het AKP/MHP-regime en het Turkse leger meer van deze wrede misdaden zullen begaan als er geen afschrikkende reactie komt.

Onze oproep aan alle betrokken krachten!

De mensen van Koerdistan zijn een van de oude volkeren in deze regio. Niets is legitiemer dan het recht om zichzelf te verdedigen, om vrij en met hun eigen cultuur op dit land te leven. Blijf dit racistische en genocidale beleid van de Turkse staat tegen ons volk en zijn vrijheidskrachten niet steunen. Doe niet mee aan deze onmenselijke misdaad! Moedig het fascistische Erdoğan-Bahçeli-regime niet aan om nieuwe slachtingen te plegen. Dit regime vertrapt de evoluerende waarden van onze tijd en begaat ernstige misdaden tegen de menselijkheid, zoals het gebruik van chemische wapens. Wees hier niet medeplichtig aan.

Onze oproep aan alle democratische krachten!

We roepen alle internationale organisaties, alle internationale democratische krachten, alle niet-gouvernementele organisaties en mensenrechtenactivisten op, vooral de Verenigde Naties, die altijd doof zijn gebleven voor de kreten van het Koerdische volk, om stelling te nemen en de schendingen te stoppen van internationaal recht en internationaal oorlogsrecht door de Turkse staat.

Onze oproep aan de volkeren van Koerdistan en de democratische krachten van de regio!

Het AKP/MHP-regime gebruikt chemische wapens tegen de krachten die strijden voor de vrijheid van het Koerdische volk, voor een democratische toekomst, en die vol opoffering zijn in een revolutionair antifascistisch verzet. Het Koerdische volk mag niet zwijgen over deze aanvallen met chemische wapens. Het Koerdische volk en alle volkeren van de regio moeten hun sociale macht overal gebruiken en de nodige reactie laten zien. De democratisch-patriottische instellingen in Koerdistan, de jongeren, de vrouwen en alle arbeiders, evenals alle democratische krachten in Turkije en de regio moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Vooral voor onze mensen in het buitenland en al onze vrienden die staan voor vrijheid en democratie, is het een democratische taak en een uiting van revolutionaire solidariteit om de onwetende houding van de staten en alle relevante internationale organisaties die hun ogen sluiten voor de misdaden van de fascistisch AKP/MHP-regime voor hun vuile belangen. Het is uw verantwoordelijkheid om voor dit doel effectieve massale acties uit te voeren.

We roepen alle nationale en internationale democratische organisaties en mensenrechtenactivisten op om actie te ondernemen tegen deze misdaden van de eeuw, begaan door het kolonialistische Turkse regime in strijd met alle nationale en internationale wetten. We roepen alle humanitaire groepen op om de internationale wetten te beschermen die voor iedereen bindend zijn en om hun humanitaire, morele en gewetensvolle plichten uit te voeren tegen deze onmenselijke praktijken die worden gebruikt om de strijd van onze mensen voor hun legitieme eisen en natuurlijke rechten te onderdrukken.

Iedereen zou moeten weten dat de guerrilla die strijdt voor vrijheid en democratie in Koerdistan op de lijn van apoïsme binnen het recht van legitieme zelfverdediging, en zich met creatieve tactieken en grote vastberadenheid tegen alle methoden van de genocidale Turkse staat zal verzetten, deze staatsstructuur met zijn reactionaire genocidale houding en al zijn vuil op de vuilnisbelt van de geschiedenis. De legitieme strijd van ons volk tegenover de geschiedenis, de vastberadenheid, het creatieve talent, de grote moed, de democratische lijn gebaseerd op de vrijheid van vrouwen en de steun van ons volk zijn hiervoor de belangrijkste krachtbron. We verklaren dat we er zeker van zijn dat deze krachtbron onze strijd zeker zal leiden tot succes op basis van democratische moderniteit namens ons volk en de volkeren van de regio. We gedenken met respect en dankbaarheid al onze martelaren, vooral onze kameraden, die gemarteld werden met deze verboden wapens, en we bieden onze condoleances aan aan hun dierbare families en aan ons patriottische Koerdische volk.”

HSM maakte de volgende ID-gegevens van de gevallen guerrillastrijders bekend:

Nom de Guerre: Rûbar Karker
First-Last Name: Muhammed Dodkanîmîlan
Bithplace: Xoy
Mother’s-Father’s Name: Safiye – Nasır
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Cîger Malazgîrt
First-Last Name: Alican Derici
Bithplace: Mûş
Mother’s-Father’s Name: Kameriye – Haydar
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Helbest Koçerîn
First-Last Name: Kevser Ete
Bithplace: Sêrt (Siirt)
Mother’s-Father’s Name: Leyla – Ahmet
Date and Place of Martyrdom: September 2022 / Avaşîn

Nom de Guerre: Baz Mordem
First-Last Name: Mehmet Can Evren
Bithplace: Amed (Diyarbakır)
Mother’s-Father’s Name: Sultan – Mehmet
Date and Place of Martyrdom: 4 August 2022 / Avaşîn

Nom de Guerre: Mava Roj
First-Last Name: Yekta Büşra Boz
Bithplace: Mûş
Mother’s-Father’s Name: Müslime – İbrahim
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Sedat Demhat
First-Last Name: Ferhat Güneş
Bithplace: Mêrdîn (Mardin)
Mother’s-Father’s Name: Çiğdem – Kahraman
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Delal Şoreş
First-Last Name: Peyam Abdullah
Bithplace: Silêmanî (Sulaymaniyah)
Mother’s-Father’s Name: Emine – Hüseyin
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Demhat Têkoşîn
First-Last Name: Bahadîn Ahmet
Bithplace: Kobanê
Mother’s-Father’s Name: Xalise – Dreeiy
Date and Place of Martyrdom: September 2022 / Avaşîn

Nom de Guerre: Demhat Cizîr
First-Last Name: Ali Darga
Bithplace: Şirnex (Şırnak)
Mother’s-Father’s Name: Katibe – Aziz
Date and Place of Martyrdom: September 2022 / Zap

Nom de Guerre: Zinarîn Cûdî
First-Last Name: Gurbet Oran
Bithplace: Şirnex (Şırnak)
Mother’s-Father’s Name: Halime – Ömer
Date and Place of Martyrdom: September 2022 / Zap

Nom de Guerre: Rêber Kobanê
First-Last Name: Amed Alî
Bithplace: Kobanê
Mother’s-Father’s Name: Xanim – Nebu
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Ruksen Zagros
First-Last Name: Newroz Tahir
Bithplace: Qamişlo
Mother’s-Father’s Name: Vesfiya – Muhammed Tahir
Date and Place of Martyrdom: September 2022 / Zap

Nom de Guerre: Xemgîn Cizîr
First-Last Name: Yahya Şen
Bithplace: Şirnex (Şırnak)
Mother’s-Father’s Name: Leyla – Murat
Date and Place of Martyrdom: September 2022 / Zap

Nom de Guerre: Rêber Roboskî
First-Last Name: Mehdi Babat
Bithplace: Wan (Van)
Mother’s-Father’s Name: Hüsna – Yasin
Date and Place of Martyrdom: September 2022 / Zap

Nom de Guerre: Serdem Agirî
First-Last Name: Osman Abdî
Bithplace: Qamişlo
Mother’s-Father’s Name: Hamdiye – Qamişlo
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Mazlum Nisêbîn
First-Last Name: Abdurrahim Uzun
Bithplace: Mêrdîn (Mardin)
Mother’s-Father’s Name: Atiye – Ahmet
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap

Nom de Guerre: Erdal Besta
First-Last Name: Muhammed Xelîl
Bithplace: Kobanê
Mother’s-Father’s Name: Emine – Arif
Date and Place of Martyrdom: October 2022 / Zap